Vondrášek: Policisté zasahující na fakultě naplnili přísahu do písmene, zachránili řadu životů

Tisková konference k tragédii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (20. 6. 2024)

Policie k závěrům vyšetřování střelby na fakultě

Policisté, kteří se podíleli na hledání pachatele a kteří zasahovali při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, nepochybili, tragédii se nedalo objektivně zabránit. Na čtvrteční tiskové konferenci to zdůraznil policejní prezident Martin Vondrášek. Dodal, že i přes výbavu a plán střelce se jim podařilo zabránit ještě většímu masakru. Muži zákona podle něj „naplnili svou přísahu do písmene“.

Šéf pražských policistů Petr Matějček poznamenal, že hlídky byly blízko budovy Filozofické fakulty po celé odpoledne, kdy po pachateli pátralo množství policistů v Praze. „Policisté měli 21. prosince pouhý výsek informací, které známe nyní,“ pronesl.

K TÉMATU: Střelec z fakulty trpěl nenávistí a pocitem křivdy. Zazněly detaily o jeho psychickém stavu

„Kamarádka vraha na lince 155 pouze oznámila, že má o něj strach, jelikož jí napsal, že se na dlouho odmlčí. Žádné další informace v telefonátu nezazněly,“ hájil postup Matějček.

Podle Vondráška je mnoho informací ve veřejném prostoru nepřesných. „Vrhají špatné světlo na práci policie,“ zdůraznil. Muži zákona se poté shodli na tom, že zveřejnění některých detailů by mohlo prozradit některé aspekty policejního postupu.

„Tragické události nebylo objektivně možné zabránit,“ shrnul policejní prezident závěry Generální inspekce bezpečnostních sborů. „Nebylo zahájeno žádné trestní řízení proti nikomu z řad policistů,“ podotkl.

„Vzhledem k tomu, kolik střeliva měl vrah u sebe a jak měl propracovaný plán útoku, dokázali policisté zachránit řadu životů. Splnili svou přísahu do písmene,“ zdůraznil.

Kriminalista: Otce nezavraždil kvůli konkrétnímu motivu

Vondrášek také popsal, jak si muži zákona předávali informace. „Díky propracovanému systému předávání informací jsme poslali fotografii hledaného všem hlídkám v terénu. Po získání další fotky od fakulty jsme ji také ihned rozeslali,“ poznamenal Vondrášek. Dodal, že program AMOK, který počítá s ohrožením v podobě aktivního střelce a dalších nebezpečí pro veřejnost, projde revizí.

Poznamenal rovněž, že tuto zkušenost policie nikdy nechtěla, ale nyní se z ní musí poučit.

Šéf pražské mordparty Aleš Strach uvedl, že střelce nevedl k zavraždění vlastního otce, kterého usmrtil v Hostouni u Kladna, konkrétní konflikt. Šlo prý o projev obecné zášti vůči společnosti.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Útočník v Praze napadl nožem šest lidí. Policie zjišťuje motiv, na místo musely sanitky

Tagy:
policie vyšetřování tisková konference Praha Martin Vondrášek Filozofická fakulta Univerzity Karlovy Petr Matějček Policejní prezidium České republiky Generální inspekce bezpečnostních sborů střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy