Lockdown nebude, ale opatření přijdou. Válek naznačil, jaká omezení chce na podzim

Vlastimil Válek v Partii

PARTIE Terezie Tománkové 15.5.2022

Podzimní vlna covidu je nevyhnutelná, Češi se však nemusí bát dalších lockdownů. V nedělní Partii Terezie Tománkové to řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Nastínil také, jakým způsobem budou nastavena protiepidemická opatření. Nošení roušek se zřejmě vrátí například do hromadné dopravy či do lékařských zařízení. Rizikové skupiny se podle něj budou muset zřejmě znovu přeočkovat. Poslanec a lékař Jiří Mašek (za ANO) však varuje, že očkovací kapacity nemusí být dostatečné.

„Lockdowny určitě ne. Plošná opatření neměla úplně efekt. Smysl mají roušky tam, kde opravdu hrozí riziko – ambulance praktických lékařů, urgentní příjmy, určitě to bude hromadná doprava,“ nastínil Válek, jaká opatření by mohla platit na podzim.

Rizikové skupiny čeká také na podzim další vlna očkování. „Co je jisté, že se riziková populace bude muset přeočkovat. Ne čtvrtou, ale další dávkou. A každý rok to bude pokračovat, dokud covid nezmizí. Je to jako u chřipky. Je to doporučení, ke kterému postupně dospěje celý svět,“ představil své aktuální plány ministr zdravotnictví.

Očkování má předcházet kampaň, která bude lidi motivovat. „Cílem je vysvětlit, že covid není žádná ‚Noční můra z Elm Street‘, ale je to smrtelně nebezpečný virus, který způsobuje i trvalé následky. A to podle dat, která jsou naprosto neprůstřelná,“ doplnil.

Mašek se však obává, že stát na další vlnu očkování nebude připraven. „Bojím se toho zájmu o očkování a nepřipravenosti očkovat hromadně. Aby nám to zase na podzim zase trošku neujelo, měla by být znovu plná očkovací centra, abychom to stihli,“ sdělil poslanec hnutí ANO. Vládě také radí začít s očkovací kampaní už nyní, ne až poté, co se lidé vrátí z dovolených.

Varoval také před likvidací zásob očkovacích látek. „Některé očkovací látky se už vyhazují, kde už dobíhá expirace. Tak to prostě je, teď to čeká možná i monoklonální látky. Ale štěstí přeje připraveným, bez nich by nám tu umírali senioři,“ poznamenal Mašek.

Tagy: