Lotyšský hokejista na pranýři po podpisu v KHL. Ruská média případ zneužívají

Upsali se ďáblu. Tak se v posledních týdnech mluví o zahraničních hokejistech, kteří podepsali smlouvu s některým z klubů z ruské KHL. Seznam hříšníků rozšířil i Lotyš Miks Indrašis, přestože jeho rodná země jasně vzkázala, že angažmá ve státu Vladimira Putina znamená stopku v reprezentaci. A ruská média Indrašisovu dohodu ve Spartaku Moskva využívají k propagandě.

Indrašis krátce po začátku války na Ukrajině ukončil působení ve Vladivostoku a sezonu dohrával ve švýcarském klubu Biel-Bienne. Ještě před tím si zahrál pod pěti kruhy na hrách v Pekingu, jen kvůli zranění nejel na mistrovství světa ve Finsku. Teď bývalému kapitánovi Dinama Riga hrozí, že už nikdy dres lotyšského národního týmu nepřetáhne přes hlavu.

Pobaltská země v návaznosti na invazi zakázala svým hokejistům hrát v Rusku nebo Bělorusku. Pohrůžku 31letý Indrašis ignoroval, zachtělo se mu i přes všechny okolnosti po odměnách vyplácených v rublech a plácl si se Spartakem Moskva. Lotyšské ministerstvo školství, pod které spadá i sport, následně informovalo, že pokud hráč na nové adrese nastoupí byť jen do jediného utkání, do konce života nebude moct reprezentovat svou vlast.

Rodák z Rigy směrem k veřejnosti mlčí, vyhýbá se i komunikaci s domácím hokejovým svazem, který by chtěl situaci probrat, jak píše lotyšský web Sports.tvnet. Na sociálních sítích čelí ostré kritice „svých“ lidí, bývalých fanoušků. Mezitím se ruská sportovní média snaží Indrašisova podpisu využít, jak se jen dá. Jinak totiž musí „maskovat“ exodus cizinců z KHL.

Například portál Allhockey.ru zmiňuje, jak „legionáři chtějí hrát v Rusku, ale ve své vlasti čelí hrozbám“. Prý jde o „bezprecedentní šikanu“. Na webu Sport-Express zase stojí: „Lotyši by se měli uklidnit.“

Zvažte důsledky

Stejně tak by se rétorikou Rusů zřejmě měli uklidnit i lidé na Slovensku a v Česku. Ti totiž také z velké části nedokážou pochopit kroky těch, kteří chtějí v Rusku hrát. Například, jak se mohl bývalý brankář extraligového Hradce Králové Patrik Rybár upsat stejnému týmu jako Idrašis, tedy Spartaku. Případně útočník Rudolf Červený Vladivostoku.

„Každý z těch kluků má právo rozhodovat svobodně o své kariéře. Nicméně si musí být vědom následků, které jeho rozhodnutí přinese. To je dané. Agent je ten poslední, kdo může hráči něco diktovat, je pouze prostředník. Hokejista zvažuje, jestli podnikne nepopulární krok, a to se nemusí týkat jen KHL. Měl by ale zároveň promyslet to, co se stane poté,“ komentoval tato rozhodnutí v rozhovoru pro CNN Prima NEWS Jiří Hamal, bývalý brankář, dlouholetý agent a majitel společnosti Global Managment Group (GMG). Ta mimochodem zastupuje i zmiňovaného Rybára.

Tagy:
válka KHL hokej Lotyšsko sport Spartak Moskva lotyšská hokejová reprezentace Patrik Rybár Miks Indrašis