Agent hokejových hvězd: Nemůžete hráči bránit, aby šel do KHL. Měl by ale zvážit důsledky

Podepsat finančně velmi zajímavou nabídku, nebo vytěsnit z hlavy rubly a považovat spojení s KHL v současné době za morální problém, který může pošramotit pověst? Takové rozhodnutí v poslední době stálo před mnoha českými hokejisty. Ti spadající pod agenturu Global Managment Group patřící Jiřímu Hamalovi Rusko odmítli.

Jinak se ale rozhodl například útočník Rudolf Červený, který se před několika dny dohodl na angažmá s Vladivostokem. A fanoušci ani někteří experti pro to pochopení neměli.

„Každý z těch kluků má právo rozhodovat svobodně o své kariéře. Nicméně si musí být vědom následků, které jeho rozhodnutí přinese. To je dané. Agent je ten poslední, kdo může hráči něco diktovat, je pouze prostředník. Hokejista zvažuje, jestli podnikne nepopulární krok, a to se nemusí týkat jen KHL. Měl by ale zároveň promyslet to, co se stane poté,“ komentuje možné dilema hokejistů pro CNN Prima NEWS Jiří Hamal, bývalý brankář, dlouholetý agent a majitel společnosti Global Managment Group (GMG).

Transfer Rudolfa Červeného zařizovala agentura Eurohockey Services. „Předpokládám, že agent Michal Sivek ho netlačil do Ruska. Ale měl by k tomu říct něco víc,“ pokračuje Hamal.

Zatímco v tuzemsku byla koncentrována veškerá zloba části veřejnosti na jednoho hráče, na Slovensku si mohli kritici vybírat. Rezonovalo prodloužení kontraktu Michala Čajkovského a odchody Christiána Jaroše a Michala Krištofa, kteří jdou do KHL ze zámoří, respektive z české extraligy. Pak je tu také podepsaná smlouva se Spartakem Moskva v podání brankáře Patrika Rybára. Ten už pod GMG spadá.

Všichni zmínění částečně uspokojili ambici KHL být dál výkladní skříní evropského hokeje, která se jinak totálně rozpadá. Slováci a Červený jsou výjimkami, jinak lze mluvit o exodu neruských hráčů. Když o svém přestupu do Spartaku mluvil sám Rybár, zmiňoval, že nabídku odkýval, protože „lasa“ odjinud nebyla tak atraktivní. Zdá se tedy, že KHL má stále po finanční stránce co nabídnout.

„KHL má své cíle. A ty se nijak nemění podle mezinárodní situace, stále se bude snažit přitáhnout co nejvíce top hráčů, mezi které samozřejmě patří i Češi. A pořád se jim bude pokoušet nabízet lukrativní kontrakty. Ale ta lukrativnost se může měnit s časem. Záleží na tom, jak se budou vyvíjet ekonomické záležitosti – převod peněz, kurz měny. Kluby určitě mají co nabídnout, ale ukáže se až po další sezoně, co hráč skutečně dostal. Některé – to bych zdůraznil – nabídky jsou opravdu atraktivní, ale nad vším se vznáší nejistota,“ upřesňuje šéf agentury zastupující například Davida Krejčího nebo hvězdu Edmontonu Oilers Leona Draisaitla.

Manažeři v Evropě zažili příjemný šok

Nejistota dalšího vývoje situace je jedna věc, tou další je rapidní úbytek herní kvality soutěže po zmiňovaném úprku zahraničních hokejistů. „V sektoru cizinců odešli z KHL ti nejlepší hráči. Celkově soutěž ztrácí na lesku, a to už několik let. Mzdy už rozhodně nejsou tak vysoké jako v začátcích soutěže, jsou značně regulované. Některé kluby mohou dát zajímavou nabídku, ale pak je tam druhá sekce týmů, které už nejsou zajímavé ani pro hráče nepatřící mezi špičku,“ říká 60letý Hamal.

Vzhledem k tomu, jak se „nádrž“ KHL od začátku války na Ukrajině postupně nedobrovolně vypouští, musí vody logicky jinde přibývat. Agent hvězd popisuje, jak další nejlepší evropské soutěže začínají být přesycené a znemožňují za aktuální situace příchod hráčům, kteří by si na ně mohli jinak dělat zálusk.

„Situace razantně ovlivnila hokejovou Evropu, její trh. Prakticky vám vypadla jedna soutěž, ve které byli nakumulováni nejlepší hráči nepůsobící v NHL. Vyvázali se, nepodepsali novou smlouvu, zkrátka se vrátili z Ruska. Hlavně tedy Skandinávci a Češi. Takže byly zasaženy zbylé top adresy – Švédsko, Finsko, Švýcarsko a – ať chceme, nebo ne – i česká extraliga. U nás se také platí dobře, takový je trend. Zbytek Evropy musel absorbovat zbytek hráčů z KHL, většinou ty vlastní – Švédové do Švédska, Finové do Finska a tak dále. Manažeři zažili šok, najednou na stole měli jména, o kterých se jim ani nezdálo, že by někdy mohli podepsat,“ zmiňuje Hamal.

„Došlo na vyčištění KHL,“ pokračuje, „která byla obrovsky konkurenčním prostředím. Kluci, které zastupujeme, byli bombardováni různými agenturami, zprostředkovateli, manažery z Ruska. Řešili vlastní situaci, potřebu dobré práce a relativně dobrého výdělku, ale zároveň se ohlíželi na okolnosti, tedy válku. Sto procent z nich se nakonec rozhodlo podepsat v Česku. Odolali tlaku z KHL,“ uvádí, že žádný z jeho českých klientů se nedostal do kontroverzí.

Kdyby se ale někdo z nich rozhodl zvolit přese vše Rusko, nic by s tím nemohl udělat. „Je tam diskuze, probírá se to. Kluk si musí uvědomit, že to není jen o něm, ale také o rodině a přátelích. Ale agent nemá mandát na to, aby rozhodnul za hráče. To je science fiction,“ uzavírá agent.

Ošemetný je případ obránce Libora Šuláka. Ten podepsal smlouvu stejně jako Rybár s Vladivostokem, ale na rozdíl od něj už v lednu, tedy před začátkem války. Zatím se z kontraktu nevyvázal s tím, že změnit stav věci představuje náročný úkol. Respektive velmi drahý.

Tagy:
válka KHL hokej sport Rusko agent Patrik Rybár Jiří Hamal Michal Čajkovský Michal Krištof Christián Jaroš Rudolf Červený Global Management Group