Lukašenko dělá vše s Putinovou podporou. Testují, co si mohou dovolit k EU, říká expert

Situace na bělorusko-polské hranici.

360° 8.11.2021

Běloruskou hranici se do Polska chystají přejít čtyři tisíce lidí. Podle politologa a historika Łukasze Adamského je situace vážná a měl by zasáhnout běloruský prezident. Uvedl to v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

„Lukašenko by s migranty měl něco udělat, lidé se budou snažit do EU dostat přes Ukrajinu a Slovensko, situace nebude trvat dny, ale týdny. Je to Lukašenkův test, dělá to s podporou Kremlu a Putina, testují, co si mohou dovolit proti EU,“ okomentoval vyhrocenou situaci na hranicích polský politolog a historik Łukasz Adamski.

Podle něj je nutné, aby Evropa reagovala radikálně, a to zvýšením sankcí proti Bělorusku, zákazem linek, které vozí migranty, nebo úplným uzavřením bělorusko-polské hranice. U přechodu hlídkuje až dvanáct tisíc polských vojáků, míří tam zástupy běženců z Běloruska. Těch může být podle odhadů až deset tisíc. Na místě už byla slyšet i střelba.

„Spousta migrantů zůstává na hranicích, tisíce lidí ze severního Iráku. Jsou tam i jiné kempy podél bělorusko-polské hranice, lidé se budou snažit překročit hranici i v následujících dnech, Lukašenko přilákal obrovskou spoustu migrantů,“ upozornil dále Adamski.

Svobodné země by měly rázně odpovědět

Polsko, které intenzivně brání hranici už více než dva měsíce, podle něj potřebuje zastání EU. „Svobodné a demokratické země podporují Polsko, chápou, že pokud neubrání hranice, tak si Lukašenko bude dovolovat víc. Je důležité, aby svobodné země rázně odpověděly,“ podotkl s tím, že by se Polsko nemělo nechat vést humanitárními motivy. Musí se prý soustředit na státní bezpečnost.

„Problém je to pro obyvatele na hranicích. Oni vidí, že migranti jsou hladoví, zmrzlí a snaží se dostat i přes bažiny. Celá hranice není střežena plotem, lidé jsou připravení riskovat životy, jen aby se do EU dostali, otázka je, co s nimi, většina Poláků jsou křesťané,“ přiblížil situaci na hranicích Adamski.

Hranici z Běloruska do Polska se aktuálně chystají přejít až čtyři tisíce migrantů. Uvedl to mluvčí polské vlády. Podle něj se Minsk snaží na hranici vyprovokovat vážný incident. Některé zdroje informují o střelbě běloruských bezpečnostních služeb ve snaze zabránit migrantům v návratu na běloruskou stranu.

Vůdce polské opozice Donald Tusk doporučuje vládě zvážit aktivaci Čtvrtého článku smlouvy o Severoatlantické alianci, ve kterém se řeší ohrožení územní celistvosti, politické nezávislosti nebo bezpečnosti členské země.

Tagy: