Lukašenko lže, lidská práva země nedodržuje. Jde o typickou propagandu, míní Just

Reportér CNN Matthew Chance měl možnost vyzpovídat běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka (autor: Tisková kancelář běloruského prezidenta)

360° 1.10.2021

Spolupracovník CNN Prima NEWS a odborník na postsovětské země Jiří Just podotkl, že běloruský prezident Alexandr Lukašenko v exkluzivním rozhovoru pro CNN lhal. „Jeho rétoriku znám. Dá se klasifikovat jako typická propaganda, kterou obyvatelé Běloruska slyší dennodenně. V rozhovoru se nebojím říci, že lže a ví to. Je ale důležité, že byl s obviněními konfrontován,“ vyzdvihl práci amerického reportéra v pořadu 360°.

„Lukašenko lže. Když se podíváme na počet politických vězňů, tak jich je k 1. říjnu 715. To vše jsou osoby ve věznicích v Bělorusku a celkem jimi prošly už tisíce lidí. Pokud tvrdí, že jsou detenční zařízení v pořádku, na úrovni Británie, a že lidská práva jsou dodržována, tak to je lež a Lukašenko to ví,“ opřel se do šéfa Běloruska.

Just neopomněl vyzdvihnout práci amerického reportéra, který rozhovor s prezidentem vedl. „Byl skvělý, reportér Lukašenka konfrontoval se všemi obviněními, která jsou vůči němu vznesena. Je důležité, že to mohli diváci vidět a slyšet,“ řekl. Situace v Bělorusku je nadále napjatá. Naposledy byl například zastřelen programátor americké společnosti.

„Lukašenko by chtěl mít kontrolu nad Běloruskem a vládnout, jako by se nic nestalo. Chce být legitimním prezidentem a doufá, že Západ uzná loňské volby. To se ale nestalo, a tak má režim potřebu pokračovat v represích,“ vysvětlil. Případ programátora byl jejich výsledkem. „Zastřelil člena KGB a opětovnou palbou byl zabit. To je stav Běloruska,“ podotkl Just.

Lukašenko se také dušoval, že se Bělorusko nachází ve střední Evropě a je středoevropskou zemí. To Just rozporuje. „S tím nesouhlasím. Tohle Bělorusko posouvá daleko na východ,“ sdělil. Země pak iniciuje ústavní změny. Ty však podle odborníka budou jen formální. „Oficiálně byly iniciovány po protestech minulého roku. Přesné znění není známé, ale mají nést standardy evropské ústavy,“ řekl s pochybami spolupracovník CNN Prima NEWS.

Referendum by totiž i po těchto změnách vedla komise pod kontrolou Lukašenka, stejně jako parlament nebo vládu. Změny tak budou pouze na papíře. „Nepochybuji o tom, že referendum proběhne tak, jak si Lukašenko představuje,“ doplnil. S Běloruskem má pak podle něj problém i Rusko. „Přálo by si, aby Bělorusko nebylo problémem jak mezinárodním, tak tuzemským. Rusko chce zemi pohltit a za Lukašenka, který se bojí o svou suverenitu, to nejde,“ uzavřel.

Tagy: