Na polsko-běloruské hranici se střílí. Vojáci zřejmě zahánějí vracející se migranty

Situace na bělorusko-polské hranici eskaluje.

Migranti v Bělorusku

Na hranici Polska a Běloruska se podle informací CNN Prima NEWS střílí, rány jsou slyšet z běloruské strany. Tamní vojáci zřejmě zahánějí přibližně tisícovku migrantů, převážně z iráckého Kurdistánu, kteří se po neúspěšném pokusu překročit hranici do Polska snaží vrátit zpět. Ozbrojenci jim v tom mají bránit.

Jde zatím o největší skupinu lidí, která se snaží z Běloruska do Polska dostat. Pochod migrantů zřejmě organizovala běloruská vláda, k samotné hranici je pak údajně doprovázeli běloruští vojáci. Konflikt nastal ve chvíli, kdy se běžencům nepodařilo vstoupit do Polska, otočili se a zamířili zpět do Běloruska.

Informace o tom, že se v Minsku shromažďují velké skupiny imigrantů, se objevily už v neděli. V pondělí ráno je k hranicím převážely taxíky i autobusy. Ukazují to záběry přímo z oblasti hranic.

Nedaleko přechodu Bruzgi-Kužnica natlačili běloruští vojáci dav do pole. Kurdové se přitom nejspíš chtěli dostat na přechod oficiální cestou. „Žádáme své přátele, aby šli tam, kam si vybrali, aby jeli společně do Polska a pak do Německa. Přišly sem tisíce lidí,“ řekl jeden z migrantů.

Když se objevily informace o tom, že dav prorazil polské hranice, zveřejnilo ministerstvo zahraničí záběry z dronu, které potvrzují, že tomu tak stále není. Polští vojáci ale použili na nejaktivnější uprchlíky slzné spreje. V pohotovosti je minimálně 12 tisíc polských ozbrojenců. Vypadá to, že migranti uvízli v neutrálním území, ze kterého nevede bezpečná cesta.

„Polská vláda je odhodlaná chránit bezpečnost naší země a celé Evropské unie, respektovat naše mezinárodní závazky a mít na paměti především zájmy státu a bezpečnost polských vojáků, příslušníků pohraniční stráže a občanů,“ uvedl polský premiér Mateusz Morawiecki.

Nerozhodují migranti, ale běloruský režim

„Tím, kdo rozhoduje, je běloruský režim. Změnil taktiku, což znamená, že místo rozptylování lidí podél hranic je srocuje na jedno místo u hraničního přechodu,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS šéf polského institutu v Praze Maciej Ruzca.

Mezi uprchlíky jsou i ženy a děti. „Máme s sebou i těhotné ženy, z nichž některé jsou v osmém či devátém měsíci. Nemáme vodu ani jídlo. Ale nepouštějí nás přes polskou hranici,“ citovala agentura Belta jednoho z uprchlíků. Někteří z nich se hranici pokusili překročit již několikrát, ale polští vojáci je vždy vrátili.

Běloruské úřady agentuře AP sdělily, že migranti se snaží jen uplatnit své právo požádat o azyl v Evropské unii. Podle nich nejsou bezpečnostní hrozbou, protože se nechovají agresivně. Informace o dění na hranici je těžké ověřit, protože do příhraniční oblasti kvůli nouzovému stavu nemají přístup novináři či obránci lidských práv.

V polském pohraničním pásmu platí výjimečný stav od začátku září. Tamní pohraniční stráž od začátku roku zaznamenala více než 30 tisíc pokusů o překročení hranice z běloruské strany. Vyššímu počtu příchozích migrantů z Běloruska čelí rovněž Litva a Lotyšsko.

Státy viní Minsk z toho, že posílá migranty na jejich území záměrně. Činí tak podle nich ve snaze destabilizovat Evropskou unii a pomstít se jí za sankce, které uvalila na běloruský autoritářský režim kvůli porušování lidských práv a brutálnímu potlačování tamní opozice. Minsk obvinění z vyvolávání migrační krize opakovaně odmítá.

Tagy: