Pomstíme se, vzkázali Ukrajinci Rusům za krvavý útok na Lvov. Ukázali záběry raketometné salvy

Lvovská 24. mechanizovaná brigáda krále Daniela pálí na ruské pozice z raketometů BM-21 Grad.

Lvovská brigáda a její raketová odplata za ruský útok

Plameny, trosky domů a sedm mrtvých včetně tří dětí. Ruský noční útok na Lvov rozhněval vojáky z 24. mechanizované brigády krále Daniela, která má kořeny právě ve zmiňovaném západoukrajinském městě. Ve svém středečním příspěvku na sociálních sítích slíbili tvrdou odvetu na ruské cíle. „Upřímnou soustrast našemu rodnému Lvovu. Pomstíme se,“ vzkázali obránci z 24. brigády. Ještě ve stejný den pak zveřejnili záběry raketometné palby.

Ruský útok hypersonickými raketami a bezpilotními letouny si vyžádal nejméně sedm mrtvých včetně tří dětí a 47 zraněných. Podle ruského ministerstva obrany byl cílem vojensko-průmyslový objekt, ukrajinská média s odkazem na místní samosprávy ale uvedla, že oběťmi byli civilisté. Z jedné rodiny například přežil pouze otec – jeho tři dcery společně s manželkou zahynuly.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajinský ministr zahraničí Kuleba podal demisi. Potřebujeme novou energii, řekl Zelenskyj

K drastické noci se vyjádřila lvovská 24. mechanizovaná brigáda – a slíbila odvetu. „Upřímnou soustrast našemu rodnému Lvovu. Pomstíme se. A uděláme vše pro to, aby Rusové zaplatili desetinásobek za každý život, který seberou,“ napsali vojáci na svých sociálních sítích po útoku na město, které zrovna navštívila česká předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Ve středu večer následně příslušníci lvovské brigády zveřejnili video, ve kterém se chlubí raketovou salvou z BM-21 Grad na Donbase. „Takhle maká dělostřelectvo 24. brigády, jehož baterie pravidelně ničí nepřátelské pozice. Vzhledem k nedostatku raket vždy pracujeme na přesném zaměření každého cíle,“ doplnili vojáci „krále Daniela“, po kterém je armádní útvar pojmenován.

Lvovské vojáky již dlouhodobě podporuje také česko-ukrajinský humanitární dobrovolník Vasyl Kapustej, a to prostřednictvím veřejných sbírek a aukcí. V pátek například skončila dražba předmětů spojených s 24. brigádou, přičemž veškeré finance používá na nákup zásob a vybavení. Dříve věnoval zájemcům i rarity v podobě koruny předělané z dělostřelecké nábojnice.

Lvov byl během dvou a půl let války do značné míry ušetřen nejhorších bojů, ale minulý týden se ruské údery zaměřily na jeho energetickou infrastrukturu, což způsobilo výpadky elektřiny. V souvislosti s ruským útokem nasadilo svá i spojenecká letadla sousední Polsko, aby zajistilo bezpečnost svého vzdušného prostoru.

Ukrajinské letectvo na komunikační platformě Telegram uvedlo, že varování před vzdušnými údery platí pro celé ukrajinské území. Rusko v noci na středu ostřelovalo také Kryvyj Rih v Dněpropetrovské oblasti, kde zasáhlo objekt civilní infrastruktury v centru. Zraněno bylo pět lidí, informoval na Telegramu šéf Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak.

Noční útoky přišly v době, kdy se Ukrajina stále vzpamatovává ze zřejmě nejhoršího letošního ruského útoku, který si v úterý v Poltavě vyžádal nejméně 50 mrtvých a přes 271 raněných.

Záchranáři tam i dnes pokračují v prohledávání trosek vojenského institutu komunikací a nedaleké nemocnice a pátrají po těch, kdo mohli úterní útok přežít. Ukrajinské ministerstvo obrany uvedlo, že lidé neměli dost času, aby se po vyhlášení leteckého poplachu dostali do krytů.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Záběry ohnivého pekla. Ukrajinci proti okupantům použili směs, která dokáže propálit i ocel.

Tagy:
raketa rakety Polsko Ukrajina raketomet TOP 09 Markéta Pekarová Adamová ozbrojený konflikt brigáda Lvovská oblast Ukrajinci Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Lvov válka na Ukrajině ruská invaze na Ukrajinu BM-21 Grad Vasyl Kapustej 24. mechanizované brigády krále Danyla Ministerstvo obrany Ruské federace 24. mechanizovaná brigáda krále Daniela Ukrajinská 24. mechanizovaná brigáda konflikt, válka a mír