Babiš: Skiareály otevřou dřív než na Štědrý den, bude to některý pátek

Andrej Babiš

Budeme na Štědrý den lyžovat?

Ministr zdravotnictví Jan Blatný dnes oznámí datum, kdy otevřou lyžařské areály v Česku. Premiér Andrej Babiš to dnes řekl Rádiu Z. Předseda vlády ve čtvrtek mluvil ve Sněmovně o tom, že by se sjezdovky za určitých podmínek mohly otevřít k 24. prosinci. Dnes uvedl, že zprovoznění areálů nastane dřív.

„Předpokládám, že to bude stejné datum, aspoň jsem to tak pochopil, jako v Rakousku, že 24. (prosince) za nějakých podmínek by měly být areály otevřeny,“ řekl ve čtvrtek Babiš při sněmovních interpelacích. V pátek ale v Rádiu Z uvedl, že by to mělo být dřív. „Mělo by to být nějaký pátek, ale nechám to na něm (Blatném), jedná se hlavně o managementu front,“ řekl.

V Česku je podle něj jiná situace než v Rakousku, kde jsou zavřené hotely. „U nás jsou v rámci protiepidemického systému PES otevřené. Když tam lidi budou, chceme jim umožnit, aby lyžovali,“ uvedl. Stát pravděpodobně neumožní běžný provoz míst s občerstvením. „Musí to být za přísných opatření, na začátku roku přišel ten virus z lyžovačky v Itálii, varoval Babiš.

Nepočítá s tím, že by na hory mohli jezdit zahraniční turisté. „V Rakousku je to pro místní, u nás by to mělo být také jenom pro naše lidi,“ uvedl. Kdyby dorazili lidé z ciziny, nebylo by to podle něj dobře. „Epidemie je (v zahraničí) asi tři týdny nebo měsíc za námi, stoupá to všude. Musíme tomu zabránit,“ vysvětlil.

Rakousko lyžování umožní od 24. prosince, sjezdovky plánuje otevřít také Polsko. Naopak Itálie či Francie jsou zastánci uzavření skiareálů přes vánoční svátky. „A pokud jsem to pochopil, ale nechci předjímat, uvažuje se tím směrem, že budeme kopírovat Rakousko. Protože v Rakousku to bude de facto jen pro místní obyvatele, protože epidemie je zkrátka všude a pro ostatní to ztrácí smysl,“ uvedl Babiš.

Premiér také řekl, že v pátek má zasednout rada pro zdravotní hrozby, kde by měl být nastíněn postup. „Víceméně hlavní problém jsou fronty na vlek, o tom to je, o organizaci front, aby tam nedocházelo k přenosu,“ poznamenal.

Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) ve čtvrtek řekl, že vláda měla obavu zimní střediska nyní otevřít vzhledem k návratu žáků do škol i dalšímu uvolňování. Ve svém posledním usnesení tedy rozhodla, že vleky a lanovky musí zůstat zavřené zatím do 12. prosince, kdy má skončit nouzový stav. Vláda ale už plánuje znovu požádat Sněmovnu o jeho prodloužení o 30 dní.

Tagy: