Má lepší imunitu ten, kdo prodělal koronavirus, nebo očkovaný? Ptali jsme se odborníka

Očkování proti covidu v Portugalsku

Očkovat se i po prodělání nemoci?

Je z hlediska následné imunity výhodnější COVID-19 prodělat, nebo se nechat očkovat? V obou případech si tělo vytvoří protilátky, které umějí s infekcí bojovat. Na sociálních sítích se přitom stále častěji objevují názory, že přirozená imunita, tedy ta získaná po nemoci, je lepší, než ta získaná očkováním.

Podle tohoto klíče je proto lepší nechat se nakazit, než si nechat píchnout vakcínu. Infektolog František Stejskal z Kliniky infekčních nemocí 2. LF UK ale před takovým uvažováním varuje. Vždycky je potřeba brát v potaz možná rizika. A u očkování jsou podle experta výrazně menší.

Můžete vysvětlit, proč se raději nechat očkovat, než onemocnět covidem?

U covidu hrozí nezanedbatelná zdravotní rizika. Nikdy dopředu nevíte, jaký průběh onemocnění vás potká. A nejde tady jen o seniory ve vysokém věku. Závažné komplikace ohrožující přímo na životě mívají poměrně často už i lidé přes padesát let. Další riziko jsou pozdní následky onemocnění. Ukazuje se, že pacienti, kteří měli horší klinický průběh, třeba mírný zápal plic, mohou mít dlouhodobé následky. A vzhledem k tomu, že ta nemoc je tu s námi poměrně krátce, tak nevíme, jak dlouhodobé být mohou. Nevíme ani to, zda je u každého imunita taková, že už byste to onemocnění nemohli dostat znovu. A ukazuje se, že někteří lidé opakovaně onemocněli. Proti tomu je tady očkování, které pochopitelně může mít vedlejší účinky, jako tomu je u všech vakcín, ale zatím se ukazuje, že ty nežádoucí reakce jsou minimální, právě jako u jiných běžných očkování. Vidíme to na zkušenostech z Británie nebo z Izraele, kde už očkují opravdu masivně a vakcínu dostaly miliony lidí.

František Stejskal

RNDr. MUDr. František Stejskal, Ph.D. je předsedou sekce tropického a cestovního lékařství na Klinice infekčních nemocí 2. LF UK a Nemocnice Na Bulovce.

Ale ani u vakcíny nevíme, jak dlouhá bude získaná imunita.

To je pravda, ale předpokládá se, že to bude minimálně tak dlouhá jako po prodělaném onemocnění. Takže v každém případě je bezpečnější nechat se očkovat, než covid prodělat.

Podle ministerstva zdravotnictví se u nás považuje za imunitou chráněného člověk tři měsíce po prodělání nemoci. To znamená, že očkování nás ochrání jen na čtvrt roku?

Tohle opravdu zatím nevíme. Já bych tu délku imunity viděl spíš na půl roku až jeden rok, ale zřejmě to bude individuální. Je ale potřeba říct, že u běžných respiračních nebo třeba i střevních infekcí si naše tělo nikdy netvoří doživotní imunitu.

Takže se budeme muset nechat přeočkovat každý rok, stejně jako u chřipky?

Možné to je, ale opět je předčasné tvrdit to s jistotou. Bude záležet na tom, jak se bude vir dál šířit populací. Pokud se uvidí, že očkovaní lidé za nějakou dobu znovu onemocní, byť třeba s mírnějším průběhem, bude se muset zřejmě přeočkovávat pravidelně jako u chřipky. U té je situace komplikovanější tím, že chřipkových virů je víc a že se velice rychle mění. U nového koronaviru to zatím vypadá, že proměny viru nejsou až tak dramatické.

Tagy: