Má řidiče, shání autobusy. Ukrajinec z Brna chce krajanům pomoci přes hranice

Uprchlíci na ukrajinsko-slovenských hranicích.

Ukrajinci chtějí domů bránit vlast

Na hraničním přechodu mezi Ukrajinou a Slovenskem se shromažďují především ženy a děti, které utíkají před nebezpečím válečného konfliktu. Někteří přijeli v autech, jiní ale přišli pěšky. Vasil Katzenkov z Brna se rozhodl jim pomoci. Osud jeho krajanů mu není lhostejný.

Vasil s někým po telefonu mluví ukrajinsky. „Chceme jet do Užgorodu. Ženy a děti tam jdou pěšky, přechází, nemají auta. Jinde se tvoří kolony, k večeru tam budou stovky lidí, nebudou mít kam jít. Proto budeme brát auta a zkusíme sem někoho dovézt, nějaké rodiny a tak,“ svěřil se se svým plánem.

Vasil má čtyři řidiče. Teď už k nim zbývá sehnat 4 autobusy a vydat se na cestu. Pokud se mu to v krátké době podaří, mohli by být na místě kolem půlnoci. „Jak jsou na tom lidé, kteří prchají na hranice mezi Ukrajinou a Slovenskem? Pravděpodobně si sbalili jen to nejnutnější. Mají s sebou kabelu a jdou, jinou možnost asi nemají. Vezmou potřebné věci, pas, doklady a nějakou jednu kabelu,“ pokračoval.

A co bude s lidmi v Brně dál? Vasil se jim bude snažit sehnat práci, aby si vydělali peníze a měli na jídlo a nejnutnější potřeby. Ubytování by jim prý mohla sehnat primátorka Brna. Tedy na dobu nutnou, dokud se nebudou moci vrátit zpět na Ukrajinu ke svým rodinám.

„Všichni jsou v šoku, muže od 18 do 60 let nevpouštějí, přes hranice mohou jen ženy a děti. Jdou. Samozřejmě tam máme příbuzné, babičku a dědečka, jsou v šoku. Mají strach, vůbec nikdo neví, jak to dopadne. Budeme situaci sledovat a jen čekat,“ dodal. A takový je osud i dalších.

Tagy: