Říkali jste „už nikdy“ a teď tohle. Zelenskyj volá Evropany do boje za Ukrajinu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil linii dotyku.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval obyvatele evropských zemí s bojovými zkušenostmi, aby se aktivně zapojili do obrany Ukrajiny a Evropy, píše ukrajinská agentura Unian. Na občany evropských zemí rovněž apeloval, aby od vlád žádali větší finanční a vojenskou pomoc Ukrajině.

„Pokud v Evropě máte bojové zkušenosti a nechcete se dívat na nerozhodnost politiků, můžete přijet do naší země a společně s námi bránit Evropu,“ řekl Zelenskyj. Ukrajina se od čtvrtečního rána brání invazi ruských ozbrojených sil.

Čechům by ale v případě boje za Ukrajinu hrozilo až pětileté vězení. Aby nešlo o porušení trestního zákoníku, musí požádat o svolení prezidenta Miloše Zemana. Žádná taková žádost nepřišla. Pokud takové žádosti budou předloženy, nejprve se musí vyjádřit ministerstvo obrany,“ napsal redakci iDNES.cz mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Zelenskyj kromě toho také vyzval k demonstracím proti ruské invazi. „Jděte na náměstí ve svém městě a požadujte mír pro Evropu a Ukrajinu, konec této války,“ apeloval Zelenskyj. Lidé podle něj mohou pomoci také tak, že se obrátí na ukrajinské ambasády a nabídnou svoji pomoc.

Říkalo se „už nikdy“

Útok Ruska na Ukrajinu označil Zelenskyj za začátek války proti Evropě a základním evropským lidským právům a přirovnal ho k bojům druhé světové války.

„Kolony tanků a nálety se v maximální míře podobají tomu, co Evropa zažila dávno, v době druhé světové války, a o čem říkala ‚už nikdy‘. A teď tohle! Je to opět tady,“ varoval Zelenskyj.

Ukrajinský prezident také poděkoval za nové sankce západních zemí proti Rusku. Podotkl ale, že tyto postihy zatím bojům na Ukrajině nezabránily, a vyzval Západ, aby začal jednat o vyloučení Ruska z mezinárodního platebního systému SWIFT, úplné izolaci Ruska, odvolání diplomatů ze země, ropném embargu a uzavření vzdušného prostoru.

Tagy: