Sankce proti Rusku jsou legrační. Odpojme ho od SWIFT, souhlasí Zeman s vládou

Miloš Zeman

Odstřihněte Rusko od SWIFTu

Prezident Miloš Zeman považuje protiruské sankce, na kterých se shodli lídři Evropské unie, za nedostatečné. Stejně jako vláda premiéra Petra Fialy (ODS) by do nich přidal podmínku vyloučení Ruska z mezinárodního platebního systému SWIFT. To však některé země EU odmítají, například Německo.

„Máme dvě možnosti. Buď vyloučíme Rusko ze SWIFTu, nebo budeme za několik dnů pozorovat celkovou okupaci Ukrajiny Ruskem, přičemž vyjádříme své nejhlubší odsouzení této okupace. A to je všechno. Proto si musíme vybrat. Já jsem pro první možnost,“ řekl Zeman na setkání lídrů devíti středoevropských a východoevropských zemí z NATO a EU.

Systém SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) je síť mezi bankami, jejímž úkolem je zajistit a zjednodušit mezinárodní platební styk. Země, která k tomuto systému není připojena, má de facto znemožněno převádět peníze do zahraničí nebo je ze zahraničí přijímat.

Jde o velmi důležitý nástroj, který je nedílnou součástí mezinárodního obchodu. V něm totiž nejde jen o vývoz a dovoz zboží, ale – a možná zejména – i o platby za něj. V praxi by to znamenalo odříznutí Ruska od finančního světa, což by mělo fatální důsledky jak pro ruský zahraniční obchod, tak pro přístup Ruska na zahraničí kapitálové trhy.

Nebylo by vlastně možné, aby zahraniční investoři obchodovali na ruské akciové burze a ani by neměli možnost například kupovat ruské dluhopisy. Nutnost vyloučit Rusko ze systému SWIFT prosazuje i vládní pětikoalice. Proti je naopak Německo, Itálie, Maďarsko či Kypr. Tyto státy se pravděpodobně obávají ekonomických dopadů na Evropu.

Lídři ČR, Polska či pobaltských států, kteří naopak odpojení Ruska od SWIFT silně prosazují, se ale ptají, zda se současně přijaté sankce bez SWIFTu dají vůbec považovat za masivní a tvrdé. „Musím vyjádřit určité pochybnosti o současných sankcích. Některé se mohou zdát poněkud legrační, jako například černé listiny. A nezapomínejte, že Rusové jsou na své sankce zvyklí,“ doplnil Zeman.

Podle premiéra Fialy je nezbytné, aby Česko intenzivně mezi svými spojenci hledalo partnery, kteří by odpojení Ruska od systému SWIFT prosadili.

Tagy: