Malá rybka mezi vykrmenými štikami. Plzeň má v Lize mistrů jen jednoho chudého bratrance

Po ekonomické stránce Viktoria Plzeň do Ligy mistrů vůbec nezapadá. O to větším úspěchem je, že se mezi evropské fotbalové boháče dokázal skromný klub protlačit, a to dokonce počtvrté za posledních 11 let. Teď bude čelit trojici mančaftů, které mají i 40násobně hodnotnější kádr.

Před startem sezony spadající do let 2017 a 2018 neměla mít Plzeň šanci. Pražská Sparta i Slavia mocně posilovaly a Západočeši měli být těmi minimálně třetími vzadu. Tehdy pouze generální manažer Viktorie Adolf Šádek věřil v překvapení, byť přiznal: „Jdeme s klacky proti tankům.“

Tato věta se stala populární. A v ikonickou se pak proměnila ve chvíli, kdy západočeský klub skutečně Pražany zaskočil. Vyhrál ligu a díky výbornému koeficientu českého fotbalu si zajistil přímý postup do základní skupiny Ligy mistrů.

Po čtyřech letech se Plzeň do štědré a nejprestižnější evropské soutěže vrací. Tentokrát si místenku musela odpracovat ve třech předkolech a odměnou jí je vskutku svátečních šest utkání. Nemohla obdržet více náročnější pohárový podzim, protože byla předhozena Bayernu Mnichov, Barceloně a Interu Milán.

Jestli kdysi šli Plzeňští s klacky proti tankům, pro konfrontaci se jmenovanými giganty z Německa, Španělska a Itálie dostali do rukou suché a tenoučké větvičky.

Plzeň by neměla v Lize mistrů při porovnání s ekonomickou silou zbylých 31 členů nadcházející edice soutěže co dělat. Což je pro ni nejlepší vyznamenání, že i s málem lze dokázat hodně. Jen už není tolik pravděpodobně, že svede hodně i v zápasech s extrémně silnou trojicí. Ta disponuje galaktickými rozpočty, od kterých se odvíjí hvězdné kádry.

Údaje webu Transfermarkt hovoří dost nekompromisně. Tým Michala Bílka má hodnotu 21,65 milionu eur, což je optikou běžného Čecha slušných 530 milionů korun. Ale co je to v porovnání se zvučnými soupeři, když všichni tuto částku trumfnou i v eurech? U Bayernu Mnichov to dělá 846 milionů eur, u Barcelony 766 milionů a u Interu 604 milionů.

Mocné trio patří do dvanáctky nejcennějších mančaftů světa. Takové štěstí – nebo možná takovou smůlu – měla Viktoria Plzeň, malá rybka mezi obrovitými štikami. Mimochodem, tou vůbec nejvykrmenější v toku jménem Liga mistrů je Manchester City s částkou 1,04 miliardy eur.

Pro ještě bohatší ilustraci lze porovnat celý západočeský kádr s jednotlivými hráči, se kterými se potká. Například barcelonský mladík Pedri má v 19 letech hodnotu 80 milionů eur a celý celek českého mistra tak pokrývá takřka čtyřnásobně. Neoficiálně nejdražším fotbalistou Champions League je pak Kylian Mbappé z Paris Saint-Germian s cenovkou 160 milionů eur.

Jen jediný tým blížícího se nového ročníku Ligy mistrů se na celkové hodnotě týmů 13,5 miliardy eur podílí z ještě menší části než Plzeň. Červenomodří mají „chudého“ bratrance v Izraeli v podobě klubu Maccabi Haifa, který disponuje arzenálem s cenou 21,7 milionu eur.

Ze srovnání „armád“ vychází Viktoria mizerně a papírově by měla být mezi smetánkou bez šance. Ale fotbal už několikrát ukázal, že peníze krátkodobě nemusí být ani v evropských pohárech zásadním faktorem. První důkaz o tom mohou Plzeňští dodat už ve středu na barcelonském Camp Nou.

Tagy: