Byty bude podle Maláčové stavět i nová státní firma. Bartošek varuje před komunismem

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) v pořadu Jak volí vaše peněženka

Jak volí vaše peněženka 4.10. 2021

Není tajemstvím, že ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) chce stavět více státních bytů, které by se pronajímaly s regulovaným nájemným. V pořadu Jak volí vaše peněženka na CNN Prima NEWS prozradila, že byty by stavěla nově vzniklá státní firma. Poslanec Jan Bartošek (KDU-ČSL) varuje před návratem do doby komunismu.

V roce 2020 se v Česku postavilo 34 412 nových bytů, z toho přibližně 19 tisíc v rodinných domech. ČSSD pro další roky navrhuje zřídit státní bytový fond, který postaví ročně 10 tisíc bytů. Další by nakupoval od developerů a následně je za regulované nájemné nabízel českým občanům.

Kdo ale bude byty stavět? „Státní firma, která by se založila. Je to věc několika málo dnů nebo týdnů,“ odtajnila ministryně Jana Maláčová své plány. Dlouhodobě upozorňuje na problém se spekulanty, proto s poradcem Matějem Stropnickým, který také kandiduje za ČSSD, představili plán trestů. Pokud by člověk vlastnil více než čtyři byty a neobsadil by je, platil by tučnou pokutu.

Rozdělování je krok zpět

ČSSD chce udělat z bydlení investici, která díky daním a pokutám nebude tak výhodná. Jan Bartošek z KDU-ČSL si ale boj s předraženými byty představuje trochu jinak, i když se s Maláčovou shodli, že výstavba dalších bytů je potřeba.

„Sociální demokracie se rozhodla jít cestou trestání a vyšších daní, my říkáme, že cesta je přes stavbu obecních bytů. Nechme samosprávy konat, starosta nejlépe ví, kolik bytů potřebuje,“ zdůraznil poslanec.

Důležité podle něj je, aby obce začaly investovat, ročně by se takto mělo postavit až 40 tisíc bytů navíc s nájmem nižším než v soukromém sektoru. To se ale Maláčové nelíbilo. „Stát by měl být aktérem na trhu s bydlením. U obcí je to jen o politické vůli, ne všude to funguje. Stát musí zasáhnout, jinak si mladí nikdy nepořídí vlastní bydlení,“ varovala.

Podle Bartoška je ale návrh sociálních demokratů krok zpět. „Rozdělování státem bude jak za komunistů, kdy OPBH (Okresní podnik bytového hospodářství, pozn. red.) dával čekačku na 25 let. Když budou byty vlastnit obce, žádný spekulant je nekoupí. Nemá smysl zavádět další daně a regulace,“ namítal.

Tagy: