První státní byty s regulovaným nájmem už v roce 2026, slibují Maláčová a Stropnický

Jana Maláčová se svým někdejším poradcem Matějem Stropnickým

Maláčová a Stropnický o bydlení

Už v roce 2026 by Češi mohli pocítit první plody opatření, která chce na trhu s bydlením prosadit ČSSD. Stát by měl začít stavět 10 tisíc bytů ročně, další tisíce by si „vzal“ od developerů, řekli v rozhovoru pro CNN Prima NEWS Jana Maláčová (ČSSD) a Matěj Stropnický. Za byty od státu by bylo regulované nájemné třeba i o polovinu nižší než u běžného nájmu. Sociální demokraté tak chtějí řešit bytovou krizi.

Jana Maláčová je přesvědčena, že prvním úkolem státu je zastavit růst cen bydlení a poté je začít tlačit dolů. „Tam může pomoci bytový fond,“ řekla. Dvojka pražské kandidátky ČSSD pro volby do Poslanecké sněmovny Matěj Stropnický byl v rozhovoru pro CNN Prima NEWS konkrétnější. „Pakliže bychom obnovili bytovou politiku, na konci nadcházejícího volebního období by ceny bydlení mohly být nižší,“ řekl.

Jako podmínku ale oba politici uvedli, že by se muselo podařit do roka po volbách prosadit celou vizi sociální demokracie k řešení bytové krize v Česku. „Pokud by se paletu všech opatření podařilo zavést do roka po volbách, potrvá to tři, čtyři roky, než pocítíme výsledek,“ upřesnila Jana Maláčová. To znamená zhruba v roce 2026.

Státní byt s polovičním nájmem

V první fázi musí podle Maláčové a Stropnického přijít zahájení výstavby bytů ze strany státu. Do té doby musí stát byty vykupovat, na což by měly jít například peníze z dávek na bydlení. Už to by měl být podle obou dostatečný tlak na zastavení růstu ceny bytů a následně by mělo dojít i ke snížení cen.

Do státních bytů s regulovaným nájemným by se pak umísťovali lidé na základě socioekonomické situace. Maláčová si myslí, že stát by mohl své byty pronajímat zhruba za polovinu nájmu tržního. „Vytvoří to adekvátní tlak a to je pak otázka tržního mechanismu,“ doplnila.

Právě příspěvky na bydlení Jana Maláčová považuje za peníze vyhozené z okna, které dostupnost bydlení dlouhodobě neřeší. Tu by naopak prý řešila výstavba nejméně 10 tisíc státních bytů ročně. „Nechť máme také z každého developerského projektu vyčleněnou nějakou část,“ dodala ministryně práce a sociálních věcí.

K dalším opatřením, která by měla podle Maláčové a Stropnického zlepšit dostupnost bydlení v Česku, patří také pokutování majitelů za neobsazené byty. Předseda ČSSD Jan Hamáček o této variantě hovořil už 26. září v superdebatě Česko hledá premiéra na CNN Prima NEWS a zmínil částku ve výši tři až pět tisíc měsíčně.

Developeři dělají strašné prasárny

Jenže „hustá dvojka“ Maláčová–Stropnický přišla s ještě radikálnějším návrhem. „Bylo by to do výše průměrného nájemného v daném městě. Tak, aby se nevyplatilo nechat byt prázdný,“ shodli se Maláčová se Stropnickým. Pokutu by majitel musel začít platit v momentě, kdy nechá byt neobsazený nejméně půl roku.

„Nebavíme se o bytech, kde má někdo jeden, dva byty nebo byt po babičce. Bavíme se o investorech a spekulantech ve velkém a v řádech desítek nebo stovek bytů,“ doplnila Maláčová s tím, že by se pokuty týkaly lidí až od pátého bytu.

Matěj Stropnický rovněž odmítl tezi, že zhoršující se nedostupnost bydlení v Česku je důsledek komplikovaného stavebního řízení. Podle něho je vina na straně developerů. „Oni totiž dělají strašné prasárny. Chtějí to, co není v územním plánu povoleno. Koupí si parcelu, na které je dovoleno deset pater, ale oni vždy přijdou s tím, že chtějí čtrnáct,“ odmítl Stropnický, že za dlouhým průběhem stavebního řízení je složitá legislativa. „Pak si myslí, že to nějakým vyjednáváním, úplatky a bůhvíčím dalším dotáhnou do toho, aby víc vydělali,“ dodal.

Celý rozhovor najdete v úvodním videu.

Tagy: