Bydlení podle „husté dvojky“ Maláčová-Stropnický: Drsné pokuty za prázdné byty

Matěj Stropnický dělal Janě Maláčové poradce v době, kdy byla ministryní práce a sociálních věcí

Maláčová a Stropnický o bydlení

Za prázdný byt by Češi neměli platit jen pět tisíc korun, ale až výši jednoho nájmu. Takový je jeden z návrhů řešení bytové krize „husté dvojky“ – Jany Maláčové (ČSSD) a Matěje Stropnického (kandidující v Praze za ČSSD). Trh podle nich selhal a vina je na straně developerů. Uvedli to ve společném rozhovoru pro CNN Prima NEWS. Podle ministryně práce a sociálních věcí Maláčové musí na trh s bydlením vstoupit stát jako za komunistického prezidenta Husáka.

Přestože počet postavených bytů roste, dostupnost vlastnického bydlení se v Česku neustále zhoršuje. Podle husté dvojky to ale není ani tolik vina složité legislativy, nýbrž developerů.

„Třicet let se tady říká, že trh spasí bytovou situaci lidí v této republice. Ta se ale naopak rok od roku zhoršuje. Ceny bytů neustále stoupají, přestože stoupá i výstavba,“ řekl v rozhovoru pro CNN Prima NEWS Matěj Stropnický, který se bude do Poslanecké sněmovny snažit dostat jako nestraník z druhého místa pražské kandidátky ČSSD.

Na námitku, že tempo výstavby je například v Praze v přepočtu na obyvatele asi čtyřikrát nižší než ve Varšavě, Stropnický uvedl, že vina je na straně developerů.

„Oni totiž dělají strašné prasárny. Chtějí to, co není v územním plánu povoleno. Koupí si parcelu, na které je dovoleno deset pater, ale oni vždy přijdou s tím, že chtějí čtrnáct,“ odmítl Stropnický tezi, že za dlouhým průběhem stavebního řízení je složitá legislativa. „Pak si myslí, že to nějakým vyjednáváním, úplatky a bůhví čím dalším dotáhnou do toho, aby víc vydělali,“ dodal.

Ukončeme kšeftování s byty

Podle Jany Maláčové je nutné, aby na trh s bydlením vstoupil stát – stejně jako to bylo před revolucí.

„Chtěla jsem tam toho Husáka (zmínit ho ve videu – pozn. red.) a všichni mě od toho odrazovali. Ale já si vážně myslím, že je třeba, aby se do toho stát vložil. Ať stát začne skutečně stavět. Jako to bylo dřív,“ uvedla v rozhovoru. „Ať už se jedná o výstavbu a založení státního bytového fondu nebo o regulaci spekulací, investic a kšeftování s byty,“ dodala.

Česko by se prý mohlo inspirovat modely, pomocí nichž se bytová politika provádí například ve Vídni, Mnichově nebo Berlíně.

Řešení bytové krize podle ČSSD

Ministryně práce a sociálních věcí je přesvědčena, že stát by měl nad bydlením získat do určité míry kontrolu. Příspěvky na bydlení jsou podle ní vyhozené prostředky, protože dostupnost bydlení dlouhodobě neřeší. „Nechť stát staví deset tisíc bytů ročně, jako to bylo dřív, nechť máme z každého developerského projektu vyčleněnou nějakou část, a pojďme se také bavit o tom, že stát bude byty vykupovat,“ navrhla Maláčová. Podle ní na trhu vznikne potřebná konkurence.

  • stát musí postavit nejméně 10 tisíc bytů ročně
  • stát musí vykupovat byty - cca 15 tisíc bytů ročně
  • regulace trhu - zavedení pokut za prázdné byty (déle než půl roku a bez trvalého bydliště)
  • Zvýšení daně z nemovitosti od čtvrtého bytu

Za prázdný byt pokuta ve výši nájmu

A nejde jen o to, aby stát navyšoval počty dokončených bytů, jak už v superdebatě Česko hledá premiéra na CNN Prima NEWS nastínil předseda ČSSD Jan Hamáček. Sociální demokraté by si dovedli představit zavedení pokut za neobsazené byty. Hamáček hovořil o částce tři až pět tisíc korun měsíčně. Jenže „hustá dvojka“ Maláčová Stropnický přišla s ještě radikálnějším návrhem.

„Bylo by to do výše průměrného nájemného v daném městě. Tak, aby se nevyplatilo nechat byt prázdný,“ shodli se Maláčová se Stropnickým. Pokutu by majitel musel začít platit v momentě, kdy nechá byt neobsazený nejméně půl roku.

„Nebavíme se o bytech, kde má někdo jeden dva byty nebo byt po babičce. Bavíme se o investorech a spekulantech ve velkém a v řádech desítek nebo stovek bytů,“ doplnila Maláčová s tím, že by se pokuty týkali lidí až od pátého bytu.

První výsledky v roce 2026

Oba politici také připustili, že by lidé v případě zavedení regulací trhu s bydlením podle ČSSD mohli první plody v podobě dostupnějších bytů sklidit zhruba v roce 2026.

„Pokud by se paletu všech opatření podařilo zavést do roka po volbách, potrvá to tři, čtyři roky, než pocítíme výsledek. První krok je zastavit růst a poté začít cenu tlačit dolů. A tam může pomoct bytový fond,“ řekla Jana Maláčová. „Pakliže bychom obnovili bytovou politiku, na konci nadcházejícího volebního období by ceny bydlení mohly být nižší,“ dodal Stropnický.

Maláčová si myslí, že stát by mohl své byty pronajímat zhruba za polovinu nájmu tržního. „Vytvoří to adekvátní tlak a to je pak otázka tržního mechanismu,“ doplnila.

Přejí si soubor opatření, která mohou fungovat jen společně. V první fázi jde o zahájení výstavby ze strany státu, do té doby musí stát byty nakoupit, na což by měly jít například peníze z dávek na bydlení. Už to by měl být podle obou dostatečný tlak na zastavení růstu ceny bytů a následně by mělo dojít i k jejich snížení. Do státních bytů s regulovaným nájemným by se pak umísťovali lidé na základě socioekonomické situace. Ti by platili třeba jen polovinu běžné tržní ceny.

Celý rozhovor si můžete pustit ve videu.

Tagy: