Maláčová: Systém důchodů musí být spravedlivý. Zvyšme daně superbohatým

JanaMaláčová

Iritují mě neustálé debaty a zpochybňování, že na důchody nebude, prohlásila v pořadu Jak volí vaše peněženka na CNN Prima NEWS ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Cestou, jak zaručit důstojné důchody i současným třicátníkům, je podle ní mimo jiné vybírání vyšších daní od „superbohatých“ lidí.

„Měla by být jistota, že člověk, který pracuje, se uživí. A ten, kdo pracoval, bude mít důstojný důchod. Ideál je 40 procent průměrné mzdy,“ řekla ve vysílání CNN Prima NEWS ministryně Maláčová a podotkla, že obavy kolem výše důchodů pro současné třicátníky ji iritují.

Jak ale zajistit, že současná mladá a střední generace se může spolehnout na důstojnou penzi? Maláčová navrhuje zvýšení daní v určitých sektorech. „Pokud konečně začneme vybírat daně od superbohatých lidí a nadnárodních korporací, bude na důchody, zdravotnictví a sociální služby,“ ujistila.

S platbou nadnárodních korporací souhlasil i druhý host pořadu na CNN Prima NEWS, poslanec Pirátů Tomáš Martínek. „Chceme digitální daň pro nadnárodní korporace. Třeba Google odvedl jen osm milionů, zatímco Seznam 300 milionů. Také musíme dostat lidi z exekučních pastí do černých čísel,“ podotkl.

Ve studiu došlo na spor o tom, proč vláda nedokázala za čtyři roky schválit novou důchodovou reformu. Maláčová se hájila tím, že přibližně polovinu mandátu se řešila koronavirová pandemie. „Navrhovaná reforma je správná a spravedlivá,“ dodala.

Systém musí být hlavně spravedlivý

Podle Martínka má být hlavním cílem nové reformy dlouhodobá udržitelnost. „Stávající reforma to ale jen zhoršuje, platili bychom stále více,“ opřel se do poslankyně. Maláčová s tím ale nesouhlasila. „Udržitelnost je důležitá, ale není to jediná věc. Představte si, že vám je 65, ale někdo vám řekne, abyste pracoval do 68. Zvedněme daně a systém bude udržitelný. Hlavně musí být spravedlivý,“ konstatovala.

Martínek zdůraznil, že rozhodně nechce zvyšovat věk odchodu do důchodu. A jak reagovala Maláčová? „Přes rekordně nízkou nezaměstnanost mají lidé nad 50 let problém najít práci. Když se bude zvyšovat odchod do důchodu bez zdravotní prevence, přesouváme peníze třeba do dávek,“ prohlásila.

Tagy: