Malé dítě lezlo po parapetu ve čtvrtém patře. Tatínek mezitím vyspával kocovinu

Záběry dítěte na parapetu v Plzni

Dítě na parapetu

Dvouletý chlapec málem vypadl z okna ve čtvrtém patře panelového domu v Plzni. Dítě zahlédli svědci, kteří okamžitě přivolali záchranáře a hasiče. Právě ti nakonec batole pomocí plošiny sundali z parapetu. O rodinu už se zajímá sociálka, podle sousedů jde ale o vzorné rodiče.

Dramatickou situaci sledovaly desítky lidí, nakonec k úlevě všech dopadla dobře. „Bydlíme naproti, tak jsem mu zamával, on také mával ručičkama. Domníval jsem se, že má za sebou rodiče, ale bohužel ne,“ řekl soused Zdeněk Randák.

V plzeňské Zábělské ulici na Doubravce bylo kvůli tomu pořádně rušno. Záchranná akce zaměstnala všechny složky Integrovaného záchranného systému. „Na místo přijela posádka rychlé zdravotnické služby, řidič zůstal pod oknem pro případ, že by dítě nějakým způsobem vyklouzlo,“ uvedla pro CNN Prima NEWS mluvčí plzeňské záchranné služby Mária Svobodová.

„Hasiči použili výškovou techniku, pomoci níž se dostali k oknu, přelezli přes parapet a dítě z okna snesli do vnitřku bytu,“ sdělil mluvčí hasičů Petr Poncar. Při tom hasiči zjistili, že se uvnitř bytu nachází otec dítěte, který spal, a další, asi pětiletý chlapec.

Na místo byli přivoláni také plzeňští policisté, kteří se případem dál zabývají a zjišťují veškeré podrobnosti. Třeba to, proč byl sedmatřicetiletý otec pod vlivem alkoholu. Po probuzení nadýchal téměř dvě a půl promile.

Dítě už tatínka zamklo na balkóně, říká sousedka

Podle obyvatel domu se jedná o bezproblémovou rodinu. To, že dítě vylezlo na parapet, vidí jako nešťastnou náhodu. „Slušná maminka, slušný tatínek, žádný problém. Kdo z nás měl někdy u svých dětí namontované zábrany na okna? Ten malej je takovej rozumbrada, furt sahá na kliku. Taky už zavřel tatínka na balkoně,“ řekla jedna ze sousedek.

Plzeňští policisté podle informací CNN Prima NEWS s největší pravděpodobností otce dítěte neobviní. O případ už se každopádně zajímají orgány sociálně právní ochrany dětí. „Když se rozmazává alkohol, tak na rovinu, kdo z nás si nedá večer, když mu usnou děti, nějakou skleničku,“ dodala sousedka.

Incident je velkým ponaučením pro všechny rodiče, kteří mají čilé děti, aby co nejlépe zabezpečili okna a měli své potomky stále na očích.

Tagy:
dítě hasiči okno Plzeň IZS Plzeňský kraj Doubravka parapet Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje