Malé tornádo nad koupalištěm u Prahy? Lidi vyděsil „rarášek“, odnesl jim nafukovací matrace

Lidi při koupání v Konětopech vyděsil jev zvaný rarášek. Spletli si ho s malým tornádem.

Lidi při koupání vyděsil jev zvaný rarášek

Příjemné koupání v Konětopech nedaleko Prahy se pro přítomné změnilo ve chvíle strachu. Od pole se podle svědků nad vodní hladinu přihnalo malé tornádo. Jak však vysvětlil Robin Duspara z Czech Thunderstorm Research Association, jednalo se o jev, jemuž se přezdívá rarášek.

„Syn byl přímo na místě a natáčel na telefon. Tornádo začalo celkem neviditelně, neboť si ho v poli hned u vody nikdo nevšiml. Rychle se ale přeneslo nad vodu a bralo vše. Pláž byla plná lidí, všichni vylezli,“ líčil čtenář CNN Prima NEWS, který redakci video zaslal.

Na záznamu je slyšet, jak jsou návštěvníci pláže z jevu překvapeni a vyděšeni. „Jaké to je rozmezí, pořád to letí,“ komentuje autor videa Josef Čermák situaci, kdy vír odnesl nafouknutá lehátka vysoko nad hladinu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Sledujte RADAR: Na Česko se ženou velmi silné bouře. Podívejte se, kde mají večer udeřit

Ačkoliv se lidé obávali, že se za jasného a slunečného dne přihnalo tornádo, nebylo tomu tak. „Jedná se o takzvaného raráška, který vzniká na prohřátém zemském povrchu při střetnutí se studeným vzduchem,“ vysvětloval Duspara pro CNN Prima NEWS.

Čím se jev liší od tornáda?

„Vzhledem k tomu, že se vyskytl nad vodní plochou, mohlo se jednat o takzvaného parního raráška, který se může vyskytovat nad prohřátou vodou, nebo také o prachového, který vznikl nad rozpáleným povrchem a díky své intenzitě vydržel i bez přísunu teplého vzduchu nějakou dobu nad vodou,“ pokračoval. Záznam totiž nezachycuje, kde přesně vír vznikl a jakým směrem se pohyboval.

Oba jevy – tornádo a raráška – rozděluje další věc. „Na rozdíl od tornáda nebo vodní smrště nejsou rarášci spojeni se základnou konvektivní (bouřkové) oblačnosti,“ doplnil Duspara. Jev viděný v Konětopech není nijak nezvyklý či extrémně nebezpečný. Jediné větší riziko spočívá v uvolňování různých částic do ovzduší, jako je například písek, který může podráždit oči nebo se dostat do dalších otvorů, jako jsou nos nebo uši.

Tagy: