Češka v Turecku popisuje ničivé zemětřesení: Máme pocit, že se stále klepe zem

Lidé v turecké oblasti, kterou postihlo ničivé zemětřesení, pociťovali mírné otřesy už dva týdny před katastrofou. Informovala o tom Češka Jitka Nassar, která žije ve městě Gaziantep, kde pracuje pro Člověka v tísni. Pro CNN Prima NEWS popsala, jak zemětřesení prožívala.

Existovaly náznaky, že se blíží katastrofa. Nočnímu zemětřesení, které zpustošilo jih Turecka a sever Sýrie, předcházely malé, téměř neznatelné otřesy. „Když jste jeli v autě, ani jste je nepocítili,“ řekla pro CNN Prima NEWS Jitka Nassar, Češka, která v Turecku pracuje pro organizaci Člověk v tísni.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:  Kamery, psi a zkušený tým. Čeští hasiči letí hledat přeživší v tureckých troskách

Stejně jako ostatní svědci zkázy i ona zmínila, že nic podobného jako v pondělí v noci ještě nezažila. „Byla to neobvyklá zkušenost, nejsme na něco takového zvyklí. Bylo to něco, co jsme nezažili, co se rozhodně nedalo zaspat. I dotřesů bylo hodně, ten poslední byl silný,“ sdělila Nassar.

Češka se musela během otřesů evakuovat, žije ale ve městě, které nebylo přírodním živlem tak postižené. Její kolegové jí ale sdělili, že u nich to vypadá hůře. Všichni teď mají pocit, že každou chvíli musí přijít další zemětřesení.

„Máme pocit, že se to s námi pořád klepe. Ale nevíme, jestli se nám to zdá,“ popsala Nassar náladu v postiženém regionu. Češka dodala, že v Gaziantepu teď padá sníh. Což může komplikovat záchranné práce.

Do Turecka odpoledne zamíří i český záchranný tým, který pomůže prohledávat trosky.

Tagy: