CNN: Máme sbaleno, Rusové už jdou, děsí se civilisté. Jsou silnější, přiznává ukrajinský voják

Ruska armada u Avdijivky

CNN na frontové linii: Vyhlídky Ukrajinců jsou smutné

Na ukrajinské východní frontě se podle americké CNN šíří skepse. Civilisté si balí věci a chystají se na útěk v případě ruského průlomu. Vojáci si zase stěžují, že je Západ nechal na holičkách. Mnozí prý už nemají dělostřelecké náboje, kterými by mohli střílet.

Fronta na ose Avdijivka – Bachmut se znovu otřásá. Rusové se po pádu obou měst snaží postoupit dále na západ. Ve směru od Avdijivky už měla Moskva zabrat další tři malé vesnice. Od Bachmutu zase ruská armáda tlačí na Ivanivske.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajincům se nedaří Rusy zbrzdit, padají další vesnice. CNN vysvětluje, proč se to děje

Odtamtud už je to jen kousek do města Časiv Jar. V řadách obránců se tam skrývá i tank T-64. Štáb CNN na místě ale zjistil, že stroj ani jednou za 72 hodin nevystřelil.

„Důvod? Nedostatek nábojů ze sovětské éry, které tank používá. Místo toho ukrajinští vojáci tvrdí, že musí sedět a čekat na rozkaz, aby se zapojili do boje v okolí,“ uvedla americká televize.

Velitel ukrajinské jednotky v Časiv Jaru si reportérům postěžoval, že jeho muže západní politici nechali na holičkách. Tento laxní přístup prý ale podle něj Evropu dožene.

„Válka se odehrává v mé zemi. Představte si, že válka přijde až k vám domů. Váhali byste pak? Potřebujeme ty zbraně. Nepřítel je mnohem silnější. Bez jejich pomoci nepřežijeme, neobstojíme jako národ, jako země. Budeme prostě zničeni,“ sdělil pochmurně Jaroslav.

Pokud podle něj USA neschválí další pomocný balíček, pro Ukrajinu to bude znamenat konec. „Myslím, že všichni zemřeme. Všichni, kdo jsou tady. Už tady nebudeme. Rusové budou postupovat na Evropu,“ doplnil.

Civilisté se chystají na útěk

Navzdory své skepsi jsou ukrajinští vojáci odhodlaní bojovat do posledního dechu. Některým z nich ale vrtá hlavou, zda to všechno nemohlo skončit jinak. Rusové by podle nich možná neohrožovali bezprostředně další města, kdyby se lépe zorganizoval ústup z Avdijivky v polovině února.

„Myslím, že je chybou našich sil, že nepřipravily normální pozice za Avdijivkou. Kdybychom připravili místo, kam by se naše pěchota mohla stáhnout, udrželi bychom je tam velmi dlouho,“ řekl jeden z vojáků speciálních sil.

Válka už přichází i k obci Ocheretyne nedaleko Avdijivky. Mnozí místní už mají sbaleno. Bojí se, že Rusové přijdou brzy.

„Včera jsme si sbalili kufry. Oblečení a základní věci. Kdyby se situace stala kritickou. S kluky (ukrajinskými vojáky, pozn. red.) jsme přátelé, chodí sem pro vodu. Myslím, že nám to řeknou,“ uvedl pro CNN 32letý Euhene.

Mnohé Ukrajince už válka unavuje. A týká se to i lidí na frontě. Někteří z nich si přejí, aby už všechno skončilo.

„Mír je mír. Chci vidět svou vnučku. Je v Moskvě. Moje sestra je v Kaliningradu. Polovina Ruska jsou moji příbuzní. Ale já jsem tady sám,“ svěřil se jeden muž z Časiv Jaru.

Tagy: