Velký úspěch Ukrajinců, říká Zrno o zničení lodi Sergej Kotov. Jiná zbraň Rusů ale budí hrůzu

Hlídková loď Sergej Kotov

Zatímco na frontě čelí Ukrajinci sérii neúspěchů, na vodách Černého moře si vedou podstatně lépe, řekl zahraniční reportér CNN Prima NEWS Matyáš Zrno. Zničení ruské hlídkové lodě Sergeje Kotova je podle něj pro obránce podstatné i z toho důvodu, že prý pomalu ztrácí odhodlání k boji, na čemž má podíl i mocná zbraň Rusů – klouzavá bomba.

Potopení plavidla projektu 22160 Sergej Kotov u poloostrova Krym považuje Zrno za velký úspěch: „Ukrajina nemá vlastní námořnictvo a přesto se jí pomocí dálkově naváděných dronů podařilo zničit už přes 20 procent ruské černomořské flotily,“ poznamenal.

ČTĚTE TAKÉ: Exkurze do srdce ruské revolty. Dobrovolníci z Gruzie pomáhají vojákům zběhnout

Zničená loď navíc nebyla jen tak ledajaká. „Byla jednou ze čtyř hlídkových lodí nové třídy, které do služby vstoupily v roce 2022,“ vysvětlil reportér. Pro představu, taková hlídková loď je dlouhá zhruba 100 metrů a vyjde odhadem na nějakých 95 milionů dolarů – v přepočtu přes 2,2 miliardy korun.

Úspěch prý může poskytnout Ukrajincům alespoň částečné psychické uklidnění v obtížné situaci. „Potřebujete odhodlané vojáky, a v těchto týdnech, kdy Rusové tlačí na frontě, mají převahu v munici, letectvu, v živé síle a obrněné technice, tak se to na ukrajinských vojácích podepisuje,“ vysvětlil reportér.

„Přiznávají nám, že situace je těžká, že tlak je vytrvalý, že i když Rusové platí velkou cenu za každý metr, tak tím silným tlakem je postupně udolávají,“ dodal s tím, že v poslední době mezi vojáky vzbuzuje velký strach především jedna z ruských zbraní – klouzavá bomba.

„To jsou půltunové letecké pumy, které ruské letouny vypouštějí ze vzdálenosti 30 nebo 40 kilometrů od fronty, což je v bezpečné vzdálenosti od prostředků ukrajinské protivzdušné obrany, a ony pak takovým klouzavým pohybem dokloužou až na frontu, kde když taková bomba dopadne na domek, zbyde po ní jenom kráter. A pokud mají Rusové bomb dostatek a doslova jimi zasypávají nějakou část obranné linie, tak se to potom skutečně podepisuje na bojovém odhodlání ukrajinských vojáků,“ zdůraznil.

Klouzavé bomby měly podle amerického webu Forbes podíl na dobytí ukrajinského města Avdijivka. „Ukrajinští vojáci popisovali hrůzu, kterou jim naháněly obří tiché bomby vybuchující bez varování. A s dostatečnou explozivní silou, která svrhne budovy a rozmetá bunkry,“ popsal Forbes ničivost klouzavých bomb.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Západ je na jadernou válku připraven, shodli se experti. Může Rusko své výhružky naplnit?

Tagy: