Zpožděný ústup, zmizení tisícovky vojáků, špatná morálka. Analýza rozkrývá pád Avdijivky

Stažení vojáků z Avdijivky ve skutečnosti neproběhlo tak hladce, jak Ukrajina tvrdí. Alespoň to vyplývá z analýzy listu The New York Times, který vyzpovídal západní experty i samotné vojáky. Při stažení se prý ztratilo asi tisíc vojáků. To má za následek pokles už tak pošramocené morálky.

Na sklonku minulého týdne se začali ukrajinští vojáci stahovat z frontového města Avdijivka. Obránci byli v početní nevýhodě a docházela jim munice. Navíc hrozilo, že je postupující ruská vojska obklíčí. Vznikl proto plán na vyklizení pozic.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajina bez Evropy prohraje. Severoatlantická aliance je v životní krizi, uvádí analýza

Ukrajina zprvu tvrdila, že ústup se podařil a ztráty při něm byly jen minimální. Analýza listu The New York Times ale naznačuje úplný opak. Ústup byl údajně plný chaosu a ukrajinské síly při něm utrpěly citelné ztráty. Vlastně nemělo jít ani tak o taktické stažení jako o čirý úprk, tvrdí to někteří západní představitelé a samotní ukrajinští vojáci.

„Podle zdrojů bylo ukrajinské stahování špatně naplánované a začalo příliš pozdě. Vojáci a západní představitelé hovořili pod podmínkou zachování anonymity, aby mohli diskutovat o citlivých hodnoceních zpravodajských služeb, která jsou v rozporu s prohlášeními ukrajinské vlády,“ informoval americký list.

Ústup, nebo útěk?

Kvůli zpožděnému ústupu se prý obrana Avdijivky totálně rozpadla a nastal chaos. Oficiální stanovisko ukrajinské armády je, že při stažení z města přišla o šest vojáků, kteří padli do zajetí. Ztráty ale měly být výrazně vyšší.

Zdroje The New York Times tvrdí, že při stahování z Avdijivky mohla Ukrajina přijít až o tisíc vojáků. Někteří prý padli do zajetí, jiní se prostě ztratili, což by znamenalo další podlomení již tak pošramocené morálky obránců.

„V důsledku toho může být pád Avdijivky důležitější, než se původně zdálo,“ uvádí analýza.

Dohady o velkých ztrátách ale rázně odmítl Dmytro Lychovij, mluvčí Oleksandra Tarnavského, prominentního ukrajinského generála, který se proslavil během úspěšné protiofenzivy v Charkovské oblasti. Lychovij připustil, že pár vojáků Rusové zajali a „určitý“ počet vojáků zmizel.

Pád Avdijivky mělo uspíšit i ruské letectvo, které podle časopisu Forbes poprvé od začátku války přebírá iniciativu. Na válečnou zónu měly letouny svrhnout obrovské množství klouzavých bomb a donutit obránce k ústupu.

Klouzavé bomby pilotům umožňují zaměřit cíl ze vzdálenosti 40 kilometrů a poté se vypařit. To je vzdálenost, na kterou ukrajinská obrana může reagovat jen velmi omezeně. Bomba následně klouzavým pohybem klesne k cíli a exploduje, když je kolem zdánlivý klid.

„Ústup pod palbou dělostřelectva, bezpilotních letounů a leteckých útoků je jedním z nejobtížnějších vojenských manévrů, při kterém je pro velitele výzvou minimalizovat ztráty na životech a umožnit jednotkám ústup, aniž by se vzdaly většího území, než bylo zamýšleno,“ uzavřel list The New York Times.

VIDEO: Vývoj války na Ukrajině

Tagy: