Nacher: Za chvíli budeme řešit vztahy vícero osob. Strašíte něčím, co nehrozí, řekla Šebelová

Patrik Nacher a Michaela Šebelová ve studiu CNN Prima NEWS

360° 29.6.2023

Upřímně se obávám politické hyperkorektnosti, která se opravdu posouvá. Teď projde manželství pro stejnopohlavní páry, příště tu mohou být vztahy vícero osob. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl poslanec Patrik Nacher (za ANO). Zároveň zdůraznil, že mu záleží především na narovnání práv. Místopředsedkyně STAN Michaela Šebelová Nacherovi vyčetla, že prý straší něčím, co nehrozí.

Nacher ve vysílání CNN Prima NEWS upozornil, že mu záleží především na narovnání práv. Naopak zkritizoval aktivistické skupiny, které trvají na tom, že by se mělo homosexuálnímu svazku dvou osob říkat manželství.

„Měl jsem připravený návrh už před čtyřmi roky, který sahal do desítek zákonů. Jednoduše práva ano, manželství ne. Se zlou jsem se potázal – nikoliv v případě (homosexuální) komunity, narazil jsem u aktivistů. Vedou se tady kulturní války, přitom už jsme ke kompromisu mohli dojít před čtyřmi lety. Upřímně se obávám politické hyperkorektnosti, která se opravdu posouvá. Teď projde tohle, příště tu mohou být vztahy vícero osob,“ uvedl opoziční poslanec.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: GLOSA: Debata o manželství pro všechny? Magnet na pitomé výroky. Nyní se vytáhl Exner

Michaela Šebelová, která současné znění novely zákona podporuje, s Nacherem nesouhlasila. „Strašíte něčím, co vůbec nehrozí,“ vzkázala mu. „Byla bych raději, kdybychom se dokázali shodnout na tom, že svazku stejnopohlavních párů budeme říkat manželství. Vnímám ale velkou bariéru. Byli bychom připraveni ustoupit, pokud ostatní práva zůstanou stejná,“ dodala.

Poslanec Jiří Navrátil (KDU-ČSL) ve vysílání CNN Prima NEWS uvedl, že manželství pro lidovce znamená „pevnou zeď“. „Tady opravdu nejsme schopni ustoupit. Hodnotu manželství pro nás představuje muž a žena. Nevím, proč by se tomu nemohlo říkat partnerství,“ uvedl politik, který se otevřeně hlásí k homosexuální orientaci.

„S mým přítelem si říkáme, že jsme partneři. Nám to opravdu nevadí. Nepotřebujeme si říkat, že jsme manželé,“ dodal Navrátil. Proti novele se staví i SPD.

„Nemáme sebemenší problém udělat novelu registrovaného partnerství, aby se narovnaly všechny nedostatky, které tam jsou. Když ale slyším slovo aktivista, dávám si k tomu rovnítko terorista. Jde vesměs o úzce vymezenou a velice radikální skupinu, která si přisvojuje právo mluvit za nějakou trošičku širší skupinu a dělá jí medvědí službu,“ prohlásil poslanec Zdeněk Kettner (SPD).

Sněmovna navrhovanému uzákonění manželství i pro stejnopohlavní páry ve čtvrtek dala šanci. Poslanecká novela občanského zákoníku odolala návrhům odpůrců na zamítnutí i vrácení předkladatelům k přepracování, což se obecně chápe jako mírnější způsob zamítnutí. Předlohu teď dostanou k posouzení členové ústavně-právního výboru a komise pro rodinu. Budou na to mít čtyři měsíce místo obvyklých dvou. Novela může doznat ještě změn.

Tagy:
homosexuálové manželství politika STAN 360⁰ Pavlíny Wolfové homosexualita ANO 2011 Patrik Nacher 360° Poslanecká sněmovna ČR Zdeněk Kettner Jiří Navrátil Michaela Šebelová