PŘEHLED záplavových území: Podívejte se, kam až v Česku stoupá stoletá či dvacetiletá voda

Mapa ukazuje, jak se toky chovaly při stoleté, dvacetileté a pětileté vodě v minulosti

Jak vypadá model až stoleté vody v Česku

V Česku by se mohla na některých místech objevit stoletá voda, varoval ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Na interaktivní mapě v článku se můžete podívat, jaká území v minulosti zaplavila.

Ústřední povodňová komise upozornila, že extrémní ohrožení kvůli povodním hrozí zejména v oblasti Českomoravské vrchoviny. Konkrétně by kulminační průtoky mohly přesáhnout úroveň stoleté vody na Sázavě, Svratce, Svitavě, Chrudimce a Novohradce. Situace by měla být extrémní i v Jeseníkách, uvedl v pátek Hladík.

ČTĚTE TAKÉ: Vlak narazil u Červeného Kostelce do spadlého stromu. Pasažéry museli evakuovat hasiči

Na interaktivní mapě se můžete podívat, jaké oblasti v minulosti stoletá voda zasáhla. O víkendu by se totiž mohl opakovat podobný scénář.

V pravém horním rohu mapy můžete vybrat, zda si přejete zobrazit rozsah pětiletých, padesátiletých či stoletých povodní. Data pocházejí od Výzkumného ústavu vodohospodářského T. G. M. Mapu lze zobrazit také na webu pzmk.cz.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Boris hrozí Česku: Nevídaný meteorologický jev přináší kromě srážek a povodní další nebezpečí

Tagy:
povodeň katastrofa Vysočina Sázava Svratka Česko přírodní katastrofa Jeseníky Svitavy Petr Hladík Novohradka Chrudimka katastrofy, nehody a mimořádné události