Boris hrozí Česku: Nevídaný meteorologický jev přináší kromě srážek a povodní další nebezpečí

Hasiči odstraňují následky bouří

Tlaková níže Boris v Evropě

Česko i sousední země zasáhla tlaková níže Boris (někdy též Anett), která s sebou přináší vlnu dešťů, sněžení a také povodní. Mimo to nás čeká výrazné ochlazení a silný nárazový vítr, který může vyvracet stromy, upozorňují meteorologové.

AKTUÁLNÍ POVODŇOVOU SITUACI SLEDUJTE V TOMTO ČLÁNKU.

Tlaková níže Boris, která zasahuje Evropu, včetně Česka, je výrazným meteorologickým fenoménem. Vyznačuje se hlubokým centrem nízkého tlaku, které přináší mohutné srážky a silný vítr. Boris vznikl v oblasti Středomoří, odkud postupuje směrem na sever. V důsledku toho se očekávají nejrůznější formy extrémního počasí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Když vám domov vyplaví velká voda. Kam a kdy se v případě škod obrátit?

Hrozící záplavy

Jedním z hlavních rizik spojených s Borisem je extrémní množství srážek, které může způsobit záplavy. V Česku se největší srážkové úhrny očekávají na severu a východě Moravy, kde by mohlo napadnout až 400 mm srážek. To způsobí riziko třetího stupně povodňové aktivity zejména na Moravě a ve Slezsku. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) je problémem také vyschlá půda, která nedokáže absorbovat takové množství vody, což zvyšuje riziko rychlého odtoku a lokálních záplav.

Na Slovensku meteorologové varují před podobnou situací. Povodně ohrožují hlavně západní Slovensko a oblasti kolem Dunaje. V důsledku silného deště se mohou vyskytnout lokální záplavy v podmáčených oblastech. Očekává se, že hladiny řek prudce stoupnou, což může ohrozit zejména níže položené oblasti, informuje web iMeteo.sk.

V Rakousku a Německu se riziko povodní soustředí hlavně na alpské oblasti, kde je navíc situace komplikována masivním sněžením. V nižších polohách jsou hlavním problémem vydatné deště, které mohou způsobit záplavy a narušit dopravu. Němečtí meteorologové upozorňují, že části země v blízkosti Alp a řek Inn a Dunaj jsou obzvlášť zranitelné.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kde se bere déšť a jak se měří úhrny srážek

Silný vítr a polomy v lesích

Další nebezpečnou hrozbou je silný nárazový vítr, který může dosáhnout rychlosti až 80 km/h, zejména v České republice, na Slovensku a v Rakousku.

Podle ČHMÚ hrozí vyvracení stromů, které mohou poškodit infrastrukturu a způsobit výpadky elektřiny. Vítr spolu s podmáčenou půdou představuje zvláštní nebezpečí pro lesy, kde může dojít k rozsáhlým polomům.

Sníh jako v zimě

V alpských oblastech Rakouska a jižního Německa hrozí kromě dešťů masivní sněžení. V některých místech by mohlo napadnout až 200 centimetrů sněhu.

V Česku a na Slovensku se sněhové přeháňky očekávají hlavně ve vyšších polohách, přičemž na horách, jako jsou Krkonoše nebo Jeseníky, může napadnout několik desítek centimetrů sněhu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: V Troubkách opět panuje strach, nestihly se postavit nové hráze. Voda tu řádila v roce 1997

Tagy: