Válek i Bek při jednáních pohořeli. Schyluje se k odborářskému protestu desetiletí

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), šéf ČMKOS Josef Středula a ministr školství Mikuláš Bek (STAN)

Část škol, průmyslu i dopravy. To všechno by se mělo příští pondělí zastavit

Část škol, průmyslu i dopravy – to všechno by se mělo příští pondělí zastavit, aby více než sto tisíc odborářů mohlo vyjádřit nesouhlas s vládními kroky. Takzvaný den odporu by mohl být největší odborářskou akcí za posledních deset let. Najít kompromis se zatím pokusili ministr školství Mikuláš Bek (STAN) a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), ani jednomu z nich se však přesvědčit odbory nepodařilo.

Celkem by se mohla do stávky zapojit víc než polovina členů Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS), tedy přes 100 tisíc lidí. „Byly avizovány čtyři odborové svazy, v tuto chvíli je nárůst dvojnásobný,“ upřesnil předseda ČMKOS Josef Středula.

Odborářské protesty by se měly dotknout celé České republiky. Podle Středuly jim nejvíc vadí to, že s nimi vláda dostatečně nekomunikuje. Hlavním bodem sváru je pak konsolidační balíček. „Myslím, že vláda měla od chvíle, co předložila konsolidační balíček, dostatek času. Dávali jsme jasně najevo, že se chceme dohodnout,“ podotkl odborový předák.

ČTĚTE TAKÉ: Odboráři odmítli Válkovu nabídku. Zdravotníkům chtěl navýšit odměny o 8,5 miliardy

Ministr školství chtěl pondělní stávku odvrátit vyjednáním dalších pěti miliard korun z rozpočtu pro příští rok. Kvůli snaze získat pro podle odborů podfinancované školství dostatečné peníze se Bek v úterý odpoledne sešel s ekonomickými ministry vlády. Státní rozpočet pro rok 2024 však už Sněmovna schválila ve druhém čtení, není proto pravděpodobné, že by se vláda na poslední chvíli rozhodla přidávat.

Jedinou variantou, jak by školství mohlo dostat další peníze, by bylo podpoření opozičního pozměňovacího návrhu vládou. Ten však usiluje, aby školství obdrželo ještě více než Bekem požadovaných pět miliard. Dnešní jednání ministra Beka s šéfem školských odborů Františkem Dobšíkem dohodu nepřineslo. Stávka ve školách v pondělí platí, potvrdil Dobšík novinářům.

Kvůli platovým podmínkám se s ministrem zdravotnictví nedohodli ani lékaři. Odbory nepřijaly navýšení odměn pracovníků ve zdravotnictví příští rok o 8,5 miliardy korun, což byla nejvyšší možná nabídka. „Odmítly nejvyšší možné navýšení mezd lékařů a zdravotnického personálu, které jsme mohli nad rámec úhradové vyhlášky nabídnout. Opravdu jsem udělal maximum, co bylo v mých silách,“ podotkl Válek.

Odboráři prý jednoznačně trvají na tom, že je třeba sjednotit odměňování ve všech typech nemocnic. „Vyzývám ministra zdravotnictví a vládu, aby konečně začali věci brát vážně,“ prohlásil prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Zda vláda odbory vyslyší záleží na tom, jak velká akce nakonec bude a na výdrži stávkujících, míní odborníci. „Jedna odborová akce stěží pohne vládou. Pokud to odboráři myslí vážně, měli by pak zorganizovat další a další stávky, dokud nedosáhnou svého,“ vysvětlil komentátor CNN Prima NEWS Thomas Kulidakis. Vláda by prý časem ustoupit mohla kvůli klesajícím volebním preferencím.

Jaké konkrétní kroky by vláda měla podniknout odboráři neprozradili. „Rozhodně by se vláda měla začít soustředit na problémy českých občanů a podnikatelů. Jak to udělá? Myslím si, že jsme radili dost, teď si musí vláda poradit sama,“ reagoval Středula.

Protest by měl v pondělí 27. listopadu vygradovat demonstrací v Praze – podle dat z magistrátu na ní svazy počítají přibližně se sedmi a půl tisíci odborářů.

Tagy: