Maříková: Vláda lidem ohledně covidu vysloveně lže. Philipp nesouhlasí a odkazuje na vědce

Karla Maříková

360° 2.12.2021

Vláda lidem vysloveně lže. Slibovala například, že dvě dávky očkování budou definitivní tečkou za pandemií, obula se do končícího kabinetu poslankyně Karla Maříková z SPD. Vládu v demisi paradoxně v pořadu 360° na CNN Prima NEWS hájil lidovec Tom Philipp. Podle něj se vycházelo z vědeckých poznatků, které byly v té době k dispozici.

Experti často upozorňují, že nedostatek důvěry lidí ve vládu a její opatření řešení pandemie značně komplikuje. Podle Karly Maříkové z SPD ale vláda vědomě lidem lhala. „Důvěra společnosti je velmi podlomena opatřeními. Lidem se vyloženě lže. Říkalo se jim, že očkováním se udělá tečka za koronavirem a vláda si i tento slogan vybrala. Vidíme, že je tu třetí dávka a mluví se i o čtvrté dávce,“ poukazovala poslankyně na vládní kampaň „Udělejme tečku za koronavirem“.

„Lidem se slibovalo, že když se naočkují, bude to pro ně definitivní. Slyším řadu lidí, kteří si nechali dvě dávky aplikovat, a říkají, že na třetí nepůjdou. Důvěra je podlomena proto, že opatření jsou nelogická a lidé nejsou hloupí. Lidé za tím vidí nějaké jiné zájmy,“ dodala Maříková.

Poslanec a lékař Tom Philipp je ale jiného názoru. „Chtěl bych říct, že si nemyslím, že by se lidem lhalo. Vycházelo se z určitých vědeckých poznatků, které jsme měli k dispozici. Díky tomu se myslelo, že dvě dávky vakcíny budou stačit. Teď se ukázalo, že imunita po 6 měsících klesá a musí být podána posilující dávka. Dnes se musí maximálně tlačit na to, aby třetí dávky byly podány co nejrychleji a co největšímu množství lidí,“ oponoval.

V otázce rozvolňování nebo zpřísňování stávajících opatření se nejpozitivněji k možnému uvolnění stavěl právě Philipp, který zmiňoval možnost znovuotevření vánočních trhů. To poslanec za ANO Julius Špičák má více než o rozvolňování starost o nemocniční péči a plánované výkony, které se v řadě případů musejí odkládat.

„Nemyslím si, že dojde k rozvolnění nebo dalším restrikcím. Skrytým problémem je nebezpečí omezení péče, která bude dlouhodobě mít velmi významné důsledky,“ varoval.

Tagy: