Ukazuje se, že vakcína nefunguje, tvrdí Hnízdil. Není tak hloupý, jak mluví, vmetl mu Kubek

Jan Hnízdil

Co Čech, to politik! (1202)

Je vakcína účinným nástrojem v boji proti covidové pandemii? Na tom se neshodl prezident České lékařské komory Milan Kubek s lékařem Janem Hnízdilem. Ten prý nevidí důvod, „proč se očkovat experimentální vakcínou, která vakcínou ani není“. Kubek s iniciátorem akce Lékaři pomáhají Česku Radkem Mounajjedem si stáli za názorem, že očkování proti covidu výrazně snižuje šanci nákazy a hospitalizace v nemocnici. To ostatně potvrzují i data z výzkumů i nemocnic.

Jan Hnízdil má výrazné pochybnosti o vyvinuté vakcíně proti covidu. „Odmítám jako jediné spásné řešení vakcinaci. Očkování je obrovská vymoženost moderní medicíny. Člověka má ale chránit dlouhodobě. Po vakcíně proti covidu se člověk může nakazit, být nakažlivý, a dokonce mít i těžký průběh. Účinnost během několika měsíců vyvane, to určitě není klasické očkování,“ řekl ve vysílání pořadu Co Čech, to politik! na CNN Prima NEWS Hnízdil.

Zmínil příklady z Německa, kde poměrně velkou část z hospitalizovaných nakažených včetně těch, kteří končí na oddělení JIP, tvoří naočkovaní. „Nevím, s čím v té nemocnici jsou. Není jasné, jestli jsou lidi v těžkém stavu kvůli covidu. Ten může být vedlejší diagnózou. Kde je tedy efekt té vakcíny?“ ptal se lékař.

Kubek ale okamžitě kontroval: „Pan Hnízdil není tak hloupý, jak mluví. On to dělá schválně. Na odděleních JIP jsou v zásadě dvě skupiny. Lidé ve věku 70 až 80 let. Ti často mají spoustu jiných chorob, někteří z nich jsou skutečně dvakrát očkování, třeba nestihli třetí dávku. Druhá skupina jsou lidé ve věku 50 až 60 let. Ti se očkovat nenechali a jsou jinak normálně zdraví.“

Na přeočkování není nic divného, míní Kubek

Kubek i Mounajjed sice připouští, že vakcína proti covidu není stoprocentní a že po čase výrazně klesá její účinnost, ale na jejich názoru to nic nemění. „Proto se musíme přeočkovávat, to není nic divného. Obecně platí, že očkování snižuje 2,5krát riziko, že se člověk nakazí, 5,5krát, že bude hospitalizován a 8krát, že skončí na oddělení JIP,“ vypočetl výhody Kubek.

Mounajjed zase přirovnal očkování proti covidu ke koupi zimních gum. „Může mít člověk se zimními gumami v zimně nehodu? Ano, ale bude na tom určitě lépe než člověk, co v zimě do hor vyrazí s letními,“ míní.

Během vysílání se Hnízdila opakovaně ptal, jak by proti covidu bojoval, když má pochybnosti o účinnosti vakcíny. „Volám po tom, aby České lékařská komora umožnila diskusi odborníků, kde by zazněly i oponentní názory,“ odpověděl Hnízdil s tím, že odborníci, kteří zastávají vakcínu, prý ostatní považují za „alternativní“ odborníky a neposlouchají jejich názory. Plán boje proti covidu ale nepředstavil.

Hnízdil nechtěl ani přiznat, zda je, nebo není sám očkovaný. „Do toho vám nic není,“ reagoval. V závěru pořadu to ale naznačil: „Jsem v rizikové skupině nad 60 let, cítím se ale zcela zdráv. Nevidím jediný důvod, proč se očkovat experimentální vakcínou, která vakcínou není.“

Tagy: