Marinová končí v politice. Finská expremiérka, známá bujarými večírky, míří za Tonym Blairem

Pět měsíců po porážce sociálně demokratické strany (SDP) v parlamentních volbách opouští bývalá finská premiérka Sanna Marinová politiku. Nedávno odešla z čela partaje a nyní složila i poslanecký mandát.

Důvodem pro její rozhodnutí je nová práce strategické poradkyně londýnského Institutu pro globální změnu (ITB), v jehož čele stojí někdejší britský labouristický předseda vlády Tony Blair.

ČTĚTE TAKÉ: Manželství finské premiérky je v troskách. Jejího muže vyfotili, jak flirtuje s jinou ženou

„Jsem nesmírně vděčná každému, kdo mi dal ve volbách hlas. Rozhodnutí nebylo snadné, ale věřím, že je správné,“ řekla Marinová podle rozhlasové stanice Yle s tím, že je nemožné spojit práci zákonodárce s novou pozicí. Nevyloučila nicméně, že se do politického života ve Finsku někdy vrátí.

Angažmá Marinové potvrdil rovněž ITB. „Naším posláním je pomáhat politickým vůdcům po celém světě při prosazování změn v životě lidí. A Sanna Marinová přesně ví, jak to udělat,“ uvedl v prohlášení Blair, jenž stál v čele britského kabinetu v letech 1997 až 2007.

Marinovou označil jako „odvážnou a praktickou“ ženu, která chápe roli moderních technologií při budování efektivnějšího státu. Blair založil ITB jako mezinárodní neziskovou organizaci, která radí vládám v oblasti strategické politiky a reforem.

Marinová dále řekla, že se zatím nebude stěhovat do Londýna. Připustila však, že její nová práce bude spojena s častým cestováním.

Dnes 37letá Marinová se v roce 2019 dostala do mezinárodního povědomí jako nejmladší šéfka vlády na světě. Loni v létě vyvolalo rozruch video z jejího bujarého večírku, na němž pózují dvě polonahé líbající se ženy s nápisem Finsko zakrývajícím ňadra.

Tagy: