Mariupol bude vždy náš. Pomohu ho znovu vybudovat, slibuje nejbohatší Ukrajinec

Nejbohatší Ukrajinec Rinat Achmetov

Co se v neděli odehrálo na Ukrajině

Ukrajinský Mariupol byl před vpádem ruských vojsk do země nejen klíčovým přístavem, ale i průmyslovým centrem. Vedle závodů na výrobu neonu, klíčové komodity pro produkci čipů, se v něm nacházely také ocelárny nejbohatšího Ukrajince Rinata Achmetova. Ten nyní slibuje, že městu pomůže vrátit předválečnou slávu a postaví ho znovu na nohy.

„Mariupol je globální tragédie a také globální příklad obrovského hrdinství. Pro mě Mariupol byl a vždy bude ukrajinským městem,“ řekl agentuře Reuters nejbohatší Ukrajinec Rinat Achmetov. Obležené město prý vždy mělo blízko jeho srdci.

Achmetova však s Mariupolem nepojí jen čirý altruismus, ale také byznys. Před válkou ve městě provozoval několik oceláren, které byly významným hráčem na světovém trhu. „Mou ambicí je se do Mariupolu vrátit a uskutečnit plány na obnovu produkce oceli, takže budeme schopni konkurovat na globálním trhu jako předtím,“ dodal Achmetov.

Podpora Zelenskému

Oligarcha je majitelem holdingu SCM Group a také největšího ukrajinského výrobce oceli Metinvest. Achmetov řekl, že Metinvest nikdy nebude fungovat, pokud se ve městě budou nacházet ruští okupanti.

„Věřím, že naši hrdinní vojáci město ubrání, přestože si dokážu představit, jak obtížné to pro ně musí být,“ dodal Achmetov s tím, že těsně před invazí byl v každodenním kontaktu s manažery mariupolských závodů. Achmetov rovněž vyjádřil podporu ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému za jeho „nasazení a profesionalitu“, s jakými se během války prezentuje.

Marshallův plán pro Ukrajinu

Kde nejbohatší Ukrajinec v této chvíli je, nikdo neví. Jisté je, že do Mariupolu zavítal 16. února, tedy pouhých osm dní před ruskou invazí. Byl to zároveň den, kdy západní rozvědky varovaly, že vpád ruských vojsk na Ukrajinu v dohledné době začne. „Mluvil jsem tehdy s lidmi na ulici, s našimi zaměstnanci,“ dodal Achmetov.

„Chci říci, že skupina SCM, která je vůbec největším podnikem na Ukrajině, bude hrát v obnově země klíčovou roli. Budeme ale také potřebovat zahraniční program obnovy, něco jako Marshallův plán pro Ukrajinu,“ řekl Achmetov. „Jsem si jistý, že obnovíme svobodnou, evropskou, demokratickou a úspěšnou Ukrajinu poté, co v této válce zvítězíme,“ uzavřel nejbohatší Ukrajinec.

Tagy:
byznys Ukrajina ekonomika Mariupol ocelárny oligarcha Rinat Achmetov