Masivní korupce na ukrajinském ministerstvu. Čachry při prodeji munice vyšly téměř na miliardu

Služba bezpečnosti Ukrajiny (SBU) rozkryla na tamním ministerstvu obrany zpronevěru ve výši zhruba 900 milionů korun. Někteří úředníci resortu ve spolupráci se zástupci zbrojní společnosti Lviv Arsenal měli získat tyto finance pomocí fiktivního nákupu 100 tisíc kusů minometné munice. O případu informovala ukrajinská kontrarozvědka, ministerstvo jej potvrdilo. Podle SBU se finance podařilo zadržet a vrátí je do státního rozpočtu. Vyšetřovatelé také údajně identifikovali všechny zúčastněné v této kauze, jednoho z nich zadrželi při pokusu o útěk ze země.

V kauze figurovali podle vyšetřovatelů bývalí i současní vysoce postavení úředníci na ministerstvu obrany a členové managementu Lviv Arsenal. Společně měli zpronevěřit téměř 1,5 miliardy ukrajinských hřiven (zhruba 903 milionů korun). Úředníci měli v srpnu 2022 se společností podepsat smlouvu na nákup minometné munice. Resort poslal firmě celou sumu, ta její část přeposlala další zahraniční společnosti, která měla ukrajinské armádě dodat munici. „Naší zemi nicméně neposlala jediný kus munice a finance převedla na účty další společnosti na Balkánu,“ uvedla Služba bezpečnosti Ukrajiny na Facebooku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Když je okupace horší než bombardování. Ukrajinci se děsí ruského výpadu u Charkova

Podle ukrajinského portálu Babel se prováděl nákup přes několik prostředníků, kteří pouze přesouvali peníze za provizi k finálnímu výrobci, jenž měl munici dodat. Ze Lvova měly finance putovat do slovenské společnosti Sevotech, odtud do chorvatských společností WDG a Elmech Sintermak. Portál rovněž dříve informoval, že lvovská společnost musí zaplatit dalších téměř 190 milionů hřiven (114 milionů korun) za penále a pokuty. Těm, kteří se na korupci přímo podíleli, však podle SBU hrozí podstatně přísnější tresty.

Pět osob podle SBU obdrželo oznámení o podezření z trestného činu – jde o bývalého a současného šéfa oddělení ministerstva pro vyzbrojování, vedoucího a obchodního ředitele lvovské společnosti a jejich komplice ze zahraniční společnosti. Jednu osobu služba zadržela při pokusu o útěk z Ukrajiny. Podezřelým hrozí 12 let ve vězení a zabavení majetku. Šetření, při němž asistovalo i ministerstvo, mělo podle SBU odhalit všechny zúčastněné korupčníky. „Díky opatřením přijatým SBU byly ukradené finance zadrženy, jejich návrat do rozpočtu Ukrajiny je v procesu řešení,“ doplnila zpráva.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ficova slova o Kyjevu? To řekne jen idiot, míní Zdechovský. Ostrou kritiku přidal i Vondra

Tagy: