Vlna covidu, která by kosila lidi, už nepřijde, říká Prymula. Ohrožení by se ale měli chránit

Epidemiolog Roman Prymula

epidemiolog Roman Prymula ke koronaviru

Počet nakažených koronavirem v posledních dnech roste. Znepokojení vyjádřila i Světová zdravotnická organizace (WHO). Epidemie, která by kosila lidi, už ale nepřijde, uvedl ve vysílání televize CNN Prima NEWS epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula.

V posledních dnech roste počet nově nakažených koronavirem. Například v pondělí přibylo podle dat ministerstva zdravotnictví 704 nemocných, v úterý 481 a ve středu 437. „Počty stoupají, ale když se podíváme na exponenciální křivku, nárůst zpomalil.  Pondělní číslo bylo 704 a jde to dolů. V nemocnicích máme pouze 150 pacientů, a to není tragické číslo. Na JIP je asi deset lidí, takže nepředpokládám, že tu bude dramatická epidemie, která by kosila spoustu osob,“ řekl Prymula. Případy jsou podle jeho slov středně těžké, lidé mají těžkou bolest hlavy, nemohou do práce, ale smrtnost je nízká.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Prudký nárůst pacientů s koronavirem. Odborníci doporučují očkování i posilování imunity

Apeluje na Čechy, aby nepodceňovali ochranu. „Ohrožené osoby by měly přemýšlet o ochraně. Covid tady je, individuální roušky jsou na místě,“ řekl Prymula a dodal, že ministerstvo zřejmě nebude nařizovat plošná opatření.

Kvůli nárůstu počtu případů nákazy koronavirem, zejména v blíže neupřesněných zemích na americkém kontinentě a v Evropě, je znepokojena Světová zdravotnická organizace (WHO). „COVID-19 sice nepředstavuje tak akutní krizi jako před dvěma lety, ale to neznamená, že můžeme tuto nemoc ignorovat,“ varoval šéf organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Podíl očkovaných osob ve vysoce rizikových skupinách je podle něj před nadcházející zimou znepokojivě nízký. Stěžoval si také na liknavost úřadů v některý zemích, jež nové případy koronaviru řádně nenahlašují.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nákaza covidem nabírá na síle

Tagy: