Matesová: Vláda se chová jako chytrá horákyně. Ví, že následky Green Dealu ponesou její nástupci

Ekonomka Jana Matesová

K věci (207)

Vláda se chová jako chytrá horákyně, protože ví, že následky Green Dealu neponese. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to řekla ekonomka Jana Matesová. Podle ní by bylo dobře, kdyby se Česko skutečně pokusilo zmírnit dopady dalšího rozšiřování emisních povolenek, ale obává se, že pro tento úkol nenajde v EU spojence.

Jedním z úkolů, který čeká na českou ekonomiku, je implementace Green Dealu. Od roku 2027 by v rámci balíčku Fit for 55 mělo začít platit opatření, na jehož základě distributoři pohonných hmot budou muset platit za emisní povolenky. „Evropská ekonomika, kde většina zásobování probíhá skrze nákladní automobily, je na pohonných hmotách, zejména na naftě, velmi závislá. Její cena se promítá do všeho, včetně bydlení,“ řekla Matesová.

ČTĚTE TAKÉ: Státní dluh vzrostl na 3,2 bilionu korun. Na každého Čecha připadá téměř 300 tisíc

Představitelé české vlády sdělili, že žádné zbytečné zdražování nedopustí. „Vláda se chová jako chytrá horákyně. Ta opatření začnou platit až od roku 2027 a to bude po příštích volbách. Nevíme, kdo ji bude tvořit, ale je jasné, že až ona ponese ty důsledky. V české společnosti lidé nezačnou na něco reagovat, když je to odsouhlaseno, ale když to začnou vidět na svých účtech,“ sdělila Matesová.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) pak dokonce uvedl, že se Česko v Evropské unii pokusí zmírnit rozšiřování povolenek tak, aby ke zdražování nedošlo. „Bylo by opravdu dobře, kdyby se proti tomu postavili europoslanci za Českou republiku a další státy. Je však nutné podotknout, že ten sentiment proti povolenkám není na Západě, snad s výjimkou průmyslového Německa, tak silný. Je to dáno i tím, že jsou to bohatší společnosti a mohou si snáze dovolit rekonstrukce domů a také tam jezdí mnohem více elektromobilů,“ dodala Matesová.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Green Deal přivodí drastické zchudnutí, řekla Šichtařová. Nesmysly vycucané z prstu, opáčil Křeček

Tagy:
Německo politika ODS Evropská unie Jana Matesová Zbyněk Stanjura Česko Vláda ČR pohonné látky Zelená dohoda pro Evropu Fit for 55 ekonomika, obchod a finance vládní politika