Nejstarší pobočka McDonald's funguje přes 70 let. Kde se nachází a v čem se liší od dalších?

První restaurace McDonald's byla v tehdejším Československu otevřena 20. března 1992, tedy před 32 lety. V tu dobu už ale téměř 40 let fungovala restaurace ve městě Downey v Kalifornii. Ta byla otevřena v roce 1953, funguje dodnes a vypadá stále stejně.

Restaurace v Downey v Kalifornii byla třetí restaurací McDonald's, která kdy byla postavena, a po desetiletí fungovala mimo hlavní franšízu. Protože byla provozována nezávisle na hlavním podniku, podařilo se jí zachovat původní design, přičemž personál stále nosí uniformy z 50. let spolu s papírovými čepicemi, informuje web Daily Mail.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Po maturitě koupil jednosměrnou letenku do Thajska. Dnes je z něj špičkový šéfkuchař

Restaurace nabízí hamburgery, cheeseburgery, hranolky a mléčné koktejly podle původní receptury. Je ale také jednou z mála v zemi, která stále prodává smažený jablečný koláč. Ten totiž společnost vyřadila v roce 1992 a nahradila jej méně tučnou pečenou alternativou. Smažený jablečný koláč je stále k dostání v pobočkách na Havaji, restaurace v Downey jej má jako jediná na pevnině USA. Na rozdíl od ostatních moderních poboček si tento McDonald's zachoval i původní logo „Speedee“ – postavičku kuchaře s hamburgerem místo obličeje, uvádí web California.com.

Restaurace, která se nachází asi 20 kilometrů od Los Angeles, funguje více než 70 let. Společnost ji v minulosti chtěla zbourat a postavit novou v retro stylu o kus dál. Na nátlak ochránců památek ji ale zrekonstruovala v původní podobě.

McDonald's v Downey je jedinečný také svými zlatými oblouky. Ty byly totiž instalovány pouze v prvních třech restauracích na světě. Provozovnu v Downey vlastnili Roger Williams a Burdette Landon, kteří koupili práva přímo od bratrů McDonaldových. Znamenalo to, že provozovna nebyla povinna pokračovat v modernizaci svého místa jako ostatní franšízy McDonald's.

První McDonald's v Česku

Česko se první restaurace McDonald's dočkalo v roce 1992. Otevřena byla 20. března ve Vodičkově ulici v Praze a letos tak slaví již 32 let. „Slavnostní události se vedle známých osobností či tehdejší americké velvyslankyně a herečky Shirley Temple-Blackové zúčastnily i tisíce natěšených Čechů,“ uvádí McDonald's na svém webu. Nechyběl například Jiří Bartoška, Josef Abrhám či Lenka Filipová.

V den otevření se před restaurací tvořily dlouhé fronty, které musely být regulovány policií. Během prvního dne restaurace obsloužila rekordních 11 tisíc zákazníků.

O rok později byla pak otevřena první „mimopražská“ restaurace v Ostravě.

V Česku McDonald's ve spolupráci s 24 partnery provozuje síť výhradně franšízových restaurací, je jich více než 120. Loni je navštívilo 50,5 milionu zákazníků, meziročně o 3,5 milionu více. Řetězec v Česku v loňském roce zaměstnával osm tisíc lidí.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Pivo za 100 korun? Začíná být achilovkou, tvrdí expert. Popsal proměnu venkovských hospod

Tagy: