Po maturitě koupil jednosměrnou letenku do Thajska. Dnes je z něj špičkový šéfkuchař

Vyrůstal ve Švédsku, cestoval do Asie a toužil stát se thajským boxerem. Dnes je 32letý Nilas Corneliussen uznávaným šéfkuchařem v Bangkoku a za sebou má i zkušenosti z restaurace s michelinskou hvězdou. V Thajsku nyní připravuje kulinářské zážitky těm, kteří zamíří do Villa Frantzen – podniku, kde se mísí severské a asijské chutě. Během své náročné cesty na pozici, která ho dnes naplňuje štěstím, si mnohé uvědomil a je vděčný, „že má každý den léto“. Jeho příběh přinesl web CNN Travel.

Corneliussen o sobě rád říká, že je nočním i ranním člověkem. Znepokojuje ho, když vše večer utichne. „Mnohem raději jsem v dynamickém městě, které nikdy nespí, a to mi Bangkok poskytuje,“ svěřil se v rozhovoru pro CNN Travel dnes 32letý šéfkuchař, který „čaruje“ u plotny jedné ze dvou seversko-asijských restaurací v metropoli Thajska.

ČTĚTE TAKÉ: Zemřel vousatý šéfkuchař Myers. Baviče na pekelném stroji ničila zákeřná nemoc

Asijská země ho lákala dlouho, už v mládí do Thajska cestoval, jak ale přiznal, nikdy si nepředstavoval, že by si vybudoval kariéru jako šéfkuchař. Přitahoval ho Muay Thai – thajský box.

O prázdninách „utíkal“ do tréninkových kempů

Jakmile ve škole zvonění ohlásilo příchod prázdnin, nasedl Corneliussen na letadlo a sám zamířil do Thajska, kde se připojil ke skupině stejných nadšenců v tréninkových kempech Muay Thai. „Během cest jsem si tuhle zemi zamiloval,“ pokračoval. Osud měl však s jeho sportovní kariérou jiné plány. Mladý Švéd si při boxu poranil ruku, což mu zavřelo dveře ke kariéře v bojových sportech. Na Thajsko však myslet nepřestal.

Pivo za 100 korun? Začíná být achilovkou, tvrdí expert. Popsal proměnu venkovských hospod

Pivo bývalo tahákem gastronomie, nyní je jeho ekonomickou achillovou patou. V pořadu Co na to vaše peněženka ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl člen představenstva Asociace malých a středních podniků ČR Luboš Kastner. Podle něj totiž restauratérům generují zisky především jídla, nikoliv oblíbený nápoj z chmelu. Vesnickým hospodským doporučil nový ekonomický model. Odborník mimo jiné vyslovil prognózu ohledně ceny piva za sto korun.

Dva dny po získání maturity ve Švédsku si Corneliussen zarezervoval jednosměrnou letenku do Bangkoku a požádal o studijní vízum. „A tak jsem se dostal ke studiu ekonomiky. Potřeboval jsem nějak získat vízum, abych v Thajsku mohl zůstat,“ vysvětlil své „postranní úmysly“. Až v polovině svých studií mezi lety 2010 až 2014 ho jeho kamarád-spolužák přivedl k asijské kuchyni.

Jeho přítel provozoval místní thajskou restauraci. „Nic nóbl,“ podotkl Corneliussen. Přesto ho něco k této – dnes již osudové zkušenosti – táhlo.

„Fascinovala mě atmosféra uvnitř kuchyně. Všichni se museli zapojit, aby se vše povedlo,“ vzpomínal mladý Švéd. Myšlenky na kariéru u plotny ho začaly provázet stále častěji, domníval se však, že nemůže svou novou vášeň pro vaření realizovat v Thajsku. Místo toho se po konci studií rozhodl vrátit „ke kořenům“ – do rodné vlasti – aby pochopil chutě, s nimiž vyrostl, než začne vařit něco jiného.

Získal stříbro v nejprestižnější soutěži

Dnes se domnívá, že udělal chybu. „Žádný styl vaření není důležitější než jiný,“ zdůraznil. Začínal ve stockholmské trattorii (stravovací zařízení v italském stylu, pozn. red.), zdokonalil své dovednosti a získal místo v kodaňské restauraci Noma: oceněné michelinskou hvězdou a několik let vyhlašované nejlepší restauraci světa. V roce 2019 pak jako člen švédského týmu získal stříbro v nejprestižnější mezinárodní kuchařské soutěži Bocuse d'Or.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Čekají české zemědělce krušné časy? Do Evropy by se mohlo dovážet mléko z Indie

I přes tyto úspěchy Corneliussen věděl, že se chce vrátit do Asie. V roce 2022 se proto rozhodl vzít místo v restauraci Villa Frantzen, která byla v Bangkoku otevřena téhož roku – a kde v řadě setových menu „představuje neformální severskou kuchyni s asijskými vlivy“.

„V Thajsku jsem získal pocit sounáležitosti a propojení s lidmi, jídlem a kulturou,“ uvedl a vzpomínal na své první dny v thajském království. „Bylo to prostě úžasné. Jako žít každý den v ráji. Nesnáším chladné počasí,“ zdůraznil muž, který podstatnou část svého života strávil ve Švédsku.

Villa Frantzen, součást Frantzen Group – restauračního impéria známého šéfkuchaře a bývalého fotbalisty Björna Frantzena –, se nachází v bangkocké čtvrti Sathorn Road. Vila v severském stylu s otevřenou kuchyní je obklopena bublajícími mini vodopády v zahradě.

V kuchyni musí být panovačný

„Když najdu něco, co mi chutná, můžu nad tím strávit celé dny,“ přiznal Corneliussen, jak moc se dokáže ponořit do svého tvůrčího procesu. „Dokážu pracovat dlouho, s několika hodinami spánku za noc. Nevím, čím to je. Chodím spát pozdě, probudím se brzy a cítím se svěží,“ doplnil.

I když má volno, netráví čas v posteli, ale vyráží na průzkum Bangkoku. „Jsem introvertní extrovert; velmi společenský s lidmi, které znám a mám rád,“ sdělil šéfkuchař. „Ve větších skupinách se zdržuji toho, abych na sebe strhával pozornost. Ale v kuchyni? Tam musím být více panovačný,“ pokračoval.

Je to už více než deset let, co Corneliussen zamířil do Bangkoku, a přiznává, že jeho kariérní cesta byla neobvyklá – a všechno, jen ne snadná.

ČTĚTE TAKÉ: Legendy českých hřbitovů: Slavní nebožtíci, tajné chodby, mumie a místo, kde se bojí i umrlec

„Přeskočit ze studia ekonomie do kuchyně bylo riskantní a náročné. Místo radostného mládí bylo posledních deset let naplněno tvrdou prací a odhodláním zdokonalit své kulinářské dovednosti,“ přiznal s tím, že by ale neměnil. Zejména co se počasí týče: „Je požehnáním mít každý den léto.“

Tagy: