Pocta zesnulé královně: McDonald's v den pohřbu Alžběty II. uzavře své restaurace

Řetězec rychlého občerstvení McDonald's uzavře všechny své pobočky ve Velké Británii v den pohřbu Alžběty II., který se uskuteční v pondělí 19. září. Firma to oznámila na svém Twitteru a dodala, že se restaurace otevřou v 17:00 místního času (18:00 SELČ).

Nový král Karel III. schválil, že den pohřbu jeho matky bude státní svátek. Řada provozoven proto své služby omezí, případně se chystá zavřít úplně. „Všechny naše britské restaurace budou v pondělí do 17:00 zavřené, aby všichni lidé mohli vzdát hold Jejímu Veličenstvu Alžbětě II.,“ napsal McDonald's na Twitteru.

Mluvčí firmy řekl, že společnost se rozhodla nechat své pobočky v pondělí zavřené, aby svým zaměstnancům umožnila vzdát úctu královně tak, jak si budou přát. McDonald's má ve Velké Británii přibližně 1 300 poboček.

Kromě některých restaurací a supermarketů se v pondělí neotevře ani 128 kin společnosti Cineworld nebo švédský řetězec obchodů s nábytkem Ikea. Národní zdravotní služba (NHS) podle britského deníku The Mirror vydala doporučení, aby lidé odložili neurgentní vyšetření.

Den pohřbu bude posledním dnem státního smutku po smrti královny, která zemřela ve čtvrtek 8. září na skotském zámku Balmoral. Vláda podnikům doporučila, aby svým zaměstnancům umožnily věnovat vzpomínku Alžbětě II., nevydala ale žádné nařízení, které by podniky zavazovalo v den pohřbu zavřít.

Tagy: