Měl by Jurečka rezignovat? Příliš podpory nemá ministr ani v místě, kde žije, ukázala anketa

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Měl by Marian Jurečka rezignovat?

Jednoznačnou podporu v setrvání ve vládě nezískal ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) ani v obcích, kde žije a odkud pochází. Ukázala to anketa CNN Prima NEWS. Jurečka čelí kritice kvůli vánočnímu večírku jeho resortu, který v prosinci pokračoval i po tragické střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.

Jurečka to schytává i takzvaně doma, tedy v obcích na Zlínsku, odkud pochází a kde v současnosti bydlí. „Nevím, jestli by měl odstoupit, ale myslím, že se pořád jenom omlouvá za to, co provede,“ podotkla místní obyvatelka. „To záleží na tom, jak je čestný,“ váhala další. „Za mě asi ne, je to jejich věc. Osobně s tím problém nemám,“ padl další názor.

ČTĚTE TAKÉ: Ministr lže a premiér ho kryje, říká politolog. Zmínil jména možných Jurečkových nástupců

I mezi místními se však našli ti, kteří se přiklání k Jurečkovu odstoupení: „Slyšel jsem na něj nějaké špatné věci, takže asi ano.“

Jinde byli radikálnější

Respondenti z Jihomoravského kraje se shodli na tom, že by vládu neměl opustit pouze ministr Jurečka. „Je pro mě nevěrohodný. Ale měli by odstoupit skoro všichni,“ uvedl pro CNN Prima NEWS jeden z dotazovaných. Souhlasila s ním i další kolemjdoucí: „Myslím, že by měl. Ale lžou tam všichni.“

Menšího zastání se ministr přeci jen dočkal v Královéhradeckém kraji. „Odcházet by neměl, je to čistě lidská věc. Nemá to s politikou nic společného,“ tvrdila zdejší dotazovaná. Jiný s ní ale nesouhlasil. „Odstupuje se i za daleko jednodušších případů,“ dodal.

Vládní budoucnost Jurečky v úterý večer projedná celostátní výbor lidovců. Ministr v pondělí oznámil, že sám nenavrhne hlasování o svém ochodu z postu ministra. Zároveň sdělil, že nevnímá, že by někteří z koaličních partnerů zvažovali návrh jeho rezignace.

Tagy: