Polevíte, ona vás rozstřílí. Přehnaný respekt mě brzdil, říká Strýcová k zápasům se Serenou

Ještě turnaj v Cincinnati a následně US Open. Pak zazvoní zvonec a jedné tenisové pohádky bude konec. Serena Williamsová po domácím grandslamu zřejmě ukončí profesionální kariéru, která trvala necelých 27 let. Soupeřky nezřídka přiváděla k zoufalství. Své o tom ví i Barbora Strýcová.

„Měla úplně všechno. A tomu i odpovídá její kariéra. Prostě nejlepší hráčka historie,“ říká pro CNN Prima NEWS Strýcová. Zmiňuje to i přes fakt, že Williamsová nakonec nedokázala překonat rekord Australanky Margaret Courtové v počtu grandslamových titulů. Na hvězdu 60. a 70. let ztrácí Američanka s 23 trofejemi z největších turnajů jediný kousek.

Pravda, ještě bude mít jednu šanci na US Open, ale ovládnutí newyorské akce by se rovnalo nemalému zázraku. Pro brzy 41letou Williamsovou už je zřejmě pozdě, přitom ještě tři až čtyři roky zpátky byla pravidelně ve finále grandslamů. Dokázala se vrátit v takřka plné síle poté, co na svět přivedla dceru Alexis Olympii. Kousíček ale vždy chyběl. Dvakrát byla neúspěšnou vyzyvatelkou ve Wimbledonu, dvakrát v New Yorku.

„Věřila jsem, že rekord vyrovná a překoná,“ pokračuje Strýcová. „Čtyřikrát se po porodu dostala do finále. Největší šance jsem tomu dávala v roce 2019, kdy mě porazila v semifinále Wimbledonu a potom hrála o trofej se Simonou Halepovou. Ale tam zkrátka nepředvedla dobrý výkon.“

Jak čas utíkal, Serena byla k poražení čím dál tím častěji. Narůstajícímu věku nijak nepomáhaly ani zdravotní problémy. Už byla jen stínem té hráčky, která dlouhé roky deptala konkurenci.

Na extrémně silnou verzi rodačky z města Saginaw v Michiganu vzpomíná Strýcová takto: „Na to, jak byla svalnatá, se skvěle hýbala. Hrát proti Sereně bylo vždy nesmírně obtížně. Musela jsem hledat malé skulinky v jejím výkonu, aby vůbec existovala šance ji porazit. To, co občas dokázala vyprodukovat za údery, bylo až neuvěřitelné. Ve své nejlepší formě byla nepřekonatelná.“

Ani kdybych měla o 20 centimetrů delší ruce

Česká tenistka měla tu čest se s mladší ze sester Williamsových setkat na dvorci čtyřikrát. „‚Je to zápas jako každý jiný.‘ Tak přesně to určitě nešlo říct. Byl tam z mé strany ohromně velký respekt, někdy až takový, že člověk na kurtu normálně nefungoval. Bylo to trochu paralyzující. Minimálně první vzájemné utkání takové bylo. Na druhou stranu jsem se chtěla vytáhnout. Trvalo mi dlouho, než jsem našla nějakou svoji hru. A v momentě, kdy trochu polevíte, vás ona rozstřílí,“ vypráví Strýcová.

„Věděla jsem, že míček nemám šanci chytit, ani kdybych měla o 20 centimetrů delší ruce. Ale zrovna toto nebyl důvod k tomu, abych se vztekala, spíše to bylo na zatleskání. Bezmoc to byla hlavně ve chvíli, kdy jsem cítila, že pár gemů na tom není nejlíp, ale já se nedokázala ukázat v nejlepším světle,“ pokračuje hráčka, která byla na kurtu známá pro svoji temperamentní povahu.

Zmiňuje, že jestli existovala příležitost na hvězdu z USA někdy vyzrát, pak to bylo na začátku turnajů, než se dostala do rytmu. Jí samotné se to ani v jednom ze čtyř případů nepovedlo. Výsledkově byla nejblíže v osmifinále na Australian Open před pěti lety. „Zrovna tento zápas jsme hrály příšerně obě. To bylo opravdu hrozné, pamatuju si to, jako by to bylo dnes. Hrála skutečně špatně a já ještě hůř,“ směje se. Williamsová nakonec postoupila po setech 7:5 a 6:4. Tehdy pro ni turnaj v Melbourne skončil korunovací. Získala svůj 23. grandslam a později oznámila, že trofej zvedla nad hlavu, když už byla ve druhém měsíci těhotenství.

Od chvíle, co se stala maminkou, už zvládla vyhrát pouze jedinou akci – řadový turnaj v novozélandském Aucklandu v roce 2020. Nicméně tím, že pokračovala v kariéře i po porodu a v pokročilém věku, si získala u Strýcové ještě více respektu.

„Vidím to teď na sobě, jak je strašně náročné dostat se do nějaké formy. Kondičku pro opravdový zápas jen z tréninku nezískáte. Takže v tomto ohledu je můj obdiv k ní opravdu velký,“ podotýká někdejší světová jednička ve čtyřhře, která loni v září založila rodinu.

Šílené ceny lístků

Williamsová se nyní rozhodla, že už dál nechce kloubit dvě role. A tak poskytla rozhovor magazínu Vogue, ve kterém se rozpovídala o konci kariéry. „Věřte mi, nikdy jsem nechtěla muset volit mezi tenisem a rodinou. Nemyslím si, že je to fér,“ konstatovala. S manželem miliardářem Alexisem Ohanianem by rádi ještě jedno dítě a na profesionální dráhu už není místo.

„Kdybych byla chlap, nic takového bych nepsala, protože bych hrála a vyhrávala, zatímco moje žena by odváděla práci doma při rozšiřování naší rodiny,“ doplnila.

Po jejích slovech se doslova strhla rvačka o lístky na US Open, které by mělo být místem velké derniéry. „Efekt Sereny, to je jako tsunami,“ řekl mluvčí Tenisové asociace Spojených států Chris Widmaier. Vstupenky na první dva dny akce zmizely kvůli chtíči vidět naposledy tenisovou personu ohromnou rychlostí a jsou k dispozici už jen na překupnických webech.

Do horních pater hlavního stadionu areálu Flushing Meadows se běžně dostanete za 35 dolarů, ale vypočítaví lidé se nyní snaží prodat vstupenky i za astronomickou částku sedm tisíc dolarů, v přepočtu zhruba 168 tisíc korun.

Takovou sílu má Serena Williamsová.

Tagy: