Schickův mentální kouč: Kopl to geniálně. Může patřit mezi tři nejlepší na světě

Patrik Schick oslavuje svůj gól na Euru v zápase proti Skotsku

360° 17.6.2021

Zápas proti Skotsku čeští fotbalisté na Euru nevyhráli jen díky šikovné noze Patrika Schicka, ale též zásluhou jeho mimořádně srovnané hlavy. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl mentální kouč české fotbalové hvězdy Jan Mühlfeit.

Z toho gólu užasl bez nadsázky celý svět. Český útočník Patrik Schick zvyšoval v utkání proti Skotsku na 2:0 pumelicí téměř z padesáti metrů. Byla to rána, před níž uznale smekly i největší fotbalové osobnosti. Z 25letého rodáka z Prahy se díky ní rázem stala jedna z nejobletovanějších hvězd Eura.

Slavnou trefu ocenil i Schickův mentální kouč Jan Mühlfeit.

„Byl to geniální gól,“ řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. „O Patrikovi se říká, že je to jeden z nejtalentovanějších fotbalistů na světě. U toho gólu se naplno projevilo, že na sobě pracuje nejen po fyzické stránce, ale i mentálně,“ doplnil.

Ti dva spolupracují už několik let, od Schickova angažmá v italském AS Řím. Za tu dobu se toho dost seběhlo, český útočník hrál postupně i za německé kluby RB Lipsko a Leverkusen.

V českém nároďáku se vypracoval v nepostradatelnou postavu. A je za tím patrně i na první pohled nefotbalový trénink hlavy s koučem a bývalým vysokým manažerem Microsoftu.

„Naposledy jsme si volali ve čtvrtek odpoledne,“ popisoval Mühlfeit.

„Náš rozhovor měl několik bodů. Zaprvé: Jak si dobře zvizualizovat to, co se mu povedlo v pondělí. Tak, aby byl s onou akcí ztotožněn. Vizualizovali jsme si i situaci, když v zápase nedal třetí gól. Klidně totiž mohl mít hattrick. A nakonec jsem ho připravoval i na páteční zápas proti Chorvatsku. Na to, jakým způsobem by měl hrát,“ prozradil.

Program ME 18. června

Skupina E
15:00 hodin, Švédsko–Slovensko

Skupina D
18:00 hodin, ČESKO–Chorvatsko
21:00 hodin, Anglie–Skotsko

Kompletní rozpis

Mühlfeit Schicka také upozornil, že teď bude vše v mnohém jiné. Z relativně přehlíženého forvarda je najednou ostře sledovaný plejer. Každý o něm ví. Každý si na něj dá pozor.

„Třeba Ronalda však hlídají taky ve dvou – a stejně pořád dává góly,“ prohlásil Schickův mentální kouč. „Druhá věc je, že se Patrik musí hlídat, aby se nenechal vyprovokovat. Aby zbytečně nefauloval, nenechal se vyloučit. Udělal jsem chybu, že jsem ho dříve neupozorňoval na situace, kdy ho budou soupeři chtít provokovat. I proto ho před pár měsíci vyloučili v reprezentačním zápase s Walesem. To už je naštěstí za námi,“ oddychl si.

Už zmíněná vizualizace je podle uznávaného mentálního kouče nesmírně důležitá. Tím spíš pro někoho, kdo se právě výjimečným momentem posunul do úplně jiné hráčské kategorie.

„Je to teď, jako kdyby vyhrál olympiádu,“ mínil Mühlfeit v pořadu 360°. „Proto je dobré to v mozku co nejvíce osvěžit. Jakákoli informace, jakékoli dění je totiž zachyceno spoji mezi neurony. Vize je obraz světa, který neexistuje, my mu však věříme. V tomhle případě si Patrik vizualizuje to, co už bylo. I to pro něj může být nesmírně přínosné,“ dodal.

Samotný fotbalista bezprostředně po zápase se Skotskem přiznal, že si už první bitvu na Euru stačil vizualizovat hned několikrát. Mentální kouč ho za to chválil.

„Klíčem k tomu, že se mu povedl třeba ten geniální gól, jsou dvě věci. Jednak má velkou představivost. Z podvědomí, z dlouhodobé paměti vždy vytáhne správnou kartu. A pak – i v nejtěžších momentech zachovává absolutní klid. Říká se tomu být v zóně. Jakmile v ní sportovec je, podává až pětinásobně lepší výkon,“ popsal Mühlfeit.

Schick má podle něj spoustu předností: skvělou levačku. Uvážlivost. Ale též unikátní schopnost vyčíhat správný okamžik. Nevystřelit ani moc brzo, ani pozdě. Jeho kop se v nejvyšší výšce dostal do osmi metrů, letěl 2,6 vteřiny, padl těsně pod břevno.

I největší hvězdy minulosti přiznávaly: Tohle by jen tak někdo nedokázal.

„Pracujeme dál, jeho potenciál je určitě daleko větší,“ tvrdil mentor. „Jakákoliv zručnost se získává opakováním. Čím víc to opakujeme, tím spíš to jsme schopni dělat i pod velkým mentálním tlakem. Hodně rychle. Teď je důležité se nenechat rozhodit. Vstupenkou do optimálního výkonu je totální koncentrace. Pokud bude Patrik stejným způsobem pokračovat i dál, může za rok za dva patřit mezi tři nejlepší fotbalisty na světě,“ nastínil.

Tagy: