Záhadné zmizení českého olympionika: Rodina ho marně hledá už měsíc, policie zatím tápe

Než ve 28 letech ukončil kariéru, patřil Antonín Hájek mezi největší české naděje ve skocích na lyžích. Měl za sebou řadu úspěchů, ať už reprezentaci země na dvou olympijských hrách, či vytvoření nového českého rekordu. Nyní se však po 35letém muži slehla zem. Policie po Hájkovi již měsíc pátrá, údajně by mohl být v Malajsii.

Pátrání po Hájkovi policie vyhlásila 2. října. „Pátrání po pohřešované osobě stále probíhá. Informaci o pohřešování osoby jsme přijali od rodiny. Muž o sobě od té doby nepodal žádnou zprávu,“ uvedla deníku Blesk policejní mluvčí Adéla Fialová s tím, že přijmou jakoukoliv zprávu, která by vedla k nalezení bývalého skokana na lyžích.

Za jakých okolností a proč Hájek zmizel, je předmětem dohadů, stejně jako místo, kde by se mohl nyní nacházet. Údajně by mohl být v Malajsii. Hájkovi se údajně v poslední době začala hroutit hvězdně nastartovaná kariéra i osobní život.

Zářné momenty

Na svém účtu má skokan na lyžích řadu úspěchů. V sezoně 2009/10 zaznamenal nejvyšší umístění za svůj závodní život. V Sapporu skončil na 4. místě. Jen o dva měsíce později Hájek předvedl svůj nejdelší let, kterým navíc stanovil nový český rekord. Letěl do vzdálenosti 236 metrů a za světovým rekordem v té době zaostal o pouhé tři metry.

V letech 2010 a 2014 startoval za Českou republiku na zimních olympijských hrách. Při svém prvním působení na ZOH se v závodě na středním můstku umístil na 21. místě, na velkém můstku bral 7. místo. O čtyři roky později si na velkém můstku pohoršil, skončil na 28. příčce. Pro mnohé však bylo šokem, když o rok později oznámil ve 28 letech konec aktivní kariéry.

Co přesně stálo za ukončením závodění je záhadou, Hájek se k tomu vyjádřil velmi stroze. „Důvodů je více,“ sdělil sportovec. Kolují však informace, že za vším stály problémy se životosprávou.

Po pohádkové svatbě rozvod

S koncem aktivní kariéry však Hájek od sportu neodešel. Letos jako hlavní trenér vedl českou ženskou skokanskou reprezentaci na zimní olympijské hry do Pekingu. S přípravou a výkony svých svěřenkyň byl spokojený. „S pokrokem, který udělaly, jsem spokojený. Myslím, že všechno jde tak, jak jsme si naplánovali do zimy a na olympiádu,“ uvedl pro web Czech ski před začátkem největšího sportovního svátku.

Smlouvu měl však pouze na rok, následně od reprezentace odešel. „Sám nám neřekl, že už nechce pokračovat. Plánoval jít někam jinam, měl nabídku z ciziny,“ sdělil místopředseda skokanského úseku Jan Baier. Sám o Hájkovi od té doby neslyšel.

Problémy mu nastaly i v osobním životě. V roce 2019 si v Harrachově vzal Hájek za manželku fyzioterapeutku Veroniku. „Jako kluk jsem snil o tom, že si jednou zalétám na zdejším mamutu. To se mi splnilo a nyní zde prožívám skok do krásné životní etapy,“ říkal. Manželství však skončilo rozpadem. „Tonda s Verčou už spolu nejsou, rozvedli se,“ sdělil Blesku jeden blízký Hájkův kamarád.

Tagy: