Po masakru v Maine zeje město prázdnotou. FBI obklíčila podezřelý dům, zabijáka ale nedopadla

Policisté prohledávali okolí města Bowdoin, obklíčili i dům útočníkových příbuzných (26. 10. 2023).

Policie obklíčila dům střelce

Ve Spojených státech pokračuje rozsáhlé pátrání po čtyřicetiletém Robertu Cardovi, který je podezřelý ze střelby ve městě Lewiston ve státě Maine, jež si vyžádala 18 obětí a 13 zraněných. Bezpečnostní složky podle agentury AP obklíčily dům poblíž města Bowdoin, který vlastní příbuzní podezřelého útočníka. Nakonec odešly, aniž někoho zadržely, napsala později AP. Městečko, v němž k masakru došlo, je podle médií téměř vylidněné, všichni obyvatelé se ukrývají doma.

Policie se ve čtvrtek večer shromáždila okolo domu v Bowdoinu, nedaleko Lewistonu, s tím, že provádí několik domovních prohlídek. Na místě se ozvaly hlasité rány a policejní výzvy, aby se podezřelý vzdal, uvedla stanice BBC. „Musíte teď vyjít ven a nemít nic v rukou. Ruce mějte nad hlavou,“ hlásili policisté a FBI do megafonu. Po několika hodinách však místo opustili.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Děti na místě činu i záchrana v netradiční skrýši. Z výpovědí svědků střelby v USA mrazí

Podle BBC není jasné, proč policisté domovní prohlídku prováděli. Podle mluvčího tamního Úřadu pro veřejnou bezpečnost „jednoduše prováděli svou práci zodpovědně a vyšetřovali každou stopu ve snaze najít a zadržet Carda“.

Lewiston je vylidněný

Po armádním záložníkovi Cardovi pátrají stovky strážců zákona včetně desítek agentů Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI), kteří pročesávají města i lesy. Školy, obchody s potravinami a ordinace zůstaly zavřené a lidé ve městech vzdálených až 80 kilometrů od Lewistonu zůstali ukryti doma. Samotný Lewiston je podle médií kromě několika pejskařů na ulicích téměř vylidněný. Nejvýraznější známky života jsou vidět v okolí nemocnice.

Policie Carda považuje za ozbrojeného a nebezpečného a úřady doporučily lidem, aby se k němu nepřibližovali, pokud ho uvidí. Muž podle policie trpěl psychickými problémy, s nimiž se léčil. Útočník podle policie ve středu kolem osmé večer místního času (ve čtvrtek kolem 2:00 SELČ) zabil osm lidí v bowlingové herně a několik dalších v restauraci vzdálené asi 12 minut jízdy autem ve městě Lewiston. Tři další oběti zemřely po převozu do nemocnice.

Agentura AP poznamenala, že v mnoha předchozích případech hromadné střelby do lidí v USA byl podezřelý nalezen poměrně rychle, ať už živý, nebo mrtvý. Card je však stále na útěku.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vyšetřování vraždy v žižkovské hospodě. Útočník míří do vazby, policie se obává jeho útěku

Tagy: