Metanol zabil v Polsku už 13 lidí. Kupujte tam jen kolkovaný alkohol, apelují čeští celníci

Metanol v Polsku zabíjel

Metanol v Polsku zabíjel

Policisté a celníci varují v souvislosti s Velikonocemi před konzumací pančovaného alkoholu. V Polsku podle tamních úřadů zemřelo na otravu metanolem už 13 lidí. Mnoho Čechů, kteří žijí v příhraničí, vyráží za levnými nákupy právě k našim severním sousedům. Alkohol s metanolem by se tak mohl dostat i do Česka.

Všichni ještě mají v paměti takzvanou metanolovou aféru, která vypukla před 10 lety. Po požití jedovatého alkoholu tehdy zemřelo 47 lidí, další bojovali v nemocnici o život a mají nenávratně poškozený zrak. Dva hlavní výrobci směsi etanolu s metanolem za to dostali doživotní trest, za mřížemi skončili i další lidé.

Teď metanol zabíjí v Polsku. Podle tamního hygienického inspektora zemřelo v polském Slezském vojvodství už 13 lidí, další lidé jsou v nemocnici.

Kupujte pouze kolkovaný alkohol

Znepokojivé informace o otravách metanolem v Polsku už zaznamenali také čeští hygienici, i když ne přímo od svých kolegů. „Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje nebyla kontaktována polskými kolegy. O celé záležitosti víme pouze z médií a taktéž žádný praktický lékař nám nenahlásil intoxikaci metylalkoholem u svých pacientů,“ řekl mluvčí Krajské hygienické stanice v Ostravě Aleš Kotrla.

Jenže mnoho Čechů ve snaze ušetřit nakupuje v současné době za hranicemi. Mohli by si od někoho koupit i levnější, pančovaný alkohol. „Celní správa apeluje na občany a spotřebitele, aby si zakupovali pouze kolkovaný alkohol a chránili tím své zdraví. Pokud hlídky celníků najdou u někoho neznačený alkohol, má se za to, že je nelegální,“ informovala mluvčí Celního ředitelství Ostrava Pavla Zdobnická.

Pokuta je přitom to nejmenší, co by člověka dovážejícího neokolkovaný alkohol mohlo potkat. Podle celníků nikdy není jistota, co v láhvích s pančovaným alkoholem ve skutečnosti je a jestli jeho požití nebude mít fatální následky.

Tagy: