Zemřu? ptal se Abramovič po otravě. Mohlo jít o novičok či jed používaný za války Němci

Ruský podnikatel Roman Abramovič se v Turecku účastnil jednání mezi Ukrajinou a Ruskem.

Ukrajina je možná o krok blíž k příměří

V pondělí se objevila šokující informace, že na začátku března při diplomatických jednáních Kyjeva a Moskvy kdosi zřejmě otrávil ruského oligarchu Romana Abramoviče, který se rokování účastnil jako člen ukrajinské delegace. Podle šéfa investigativního projektu Bellingcat Christa Grozeva byl Abramovič otráven buď novičokem, nebo jedem chlorpikrin, který se často používal za první světové války.

Americký list Wall Street Journal přišel v pondělí s informací, že už na začátku března kdosi otrávil při jednacích hovorech Abramoviče a minimálně dva další ukrajinské vyjednavače. Podle nejpravděpodobnější verze za útokem stála ta část ruské delegace, která nesouhlasí s ukončením války na Ukrajině.

Svět šokovala hlavně informace, že domnělé ruské agresi neušel ani oligarcha Abramovič. Ten se během otravy obával, že přijde o život. „Umíráme?“ měl se ptát miliardář lékařů v Istanbulu v nemocnici, kam byl bleskově transportován.

Dva podezřelí

Šokující případ otravy komentoval i šéf investigativního projektu Bellingcat Grozev. Podle něj experti dospěli k jasnému závěru, že nešlo o náhodu ani otravu jídlem, ale o cílenou agresi. Z dostupných stop vyplývá, že mělo jít dost možná o otravu chlorpikrinem, který používali Němci během první světové války.

„Jediné, co nesedí, je, že chlorpikrin je spojený s vcelku silným zápachem, tudíž je těžké s ním někoho otrávit, aniž by si toho všiml,“ pronesl Grozev pro YouTube kanál Popular Politics, který se zabývá válkou na Ukrajině.

Druhou možností je, že Ukrajince a Abramoviče neznámí útočníci otrávili slabou dávkou novičoku. Tato nervová látka je nechvalně proslulá od té doby, co ji pravděpodobné Rusové použili k otrávení dvojitého agenta Sergeje Skripala a opozičního předáka Alexeje Navalného.

Tagy:
válka Moskva otrava jed Ukrajina novičok Němci Sergej Skripal Rusko Kyjev Roman Abramovič oligarcha Alexej Anatoljevič Navalnyj Bellingcat Christo Grozev První světová válka ruská invaze na Ukrajinu chlorpikrin The Wall Street Journal