Meteorologové zpřesnili předpověď počasí na Štědrý den. Podívejte se, kde by mělo sněžit

Ilustrační foto.

Přestože je vánoční obleva téměř jistá, mohlo by podle expertů z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v některých místech Česka přece jen nasněžit. V noci na neděli by se prý na Moravě a ve Slezsku mohlo vyskytnout i trvalejší sněžení a ráno by tedy mohlo být zahaleno do sněhobílého hávu.

Vánoční obleva je podle meteorologů z ČHMÚ již víceméně jistá. „Ráno na Štědrý den by ale přesto mohlo být na některých místech bílo,“ uvedli na sociální síti X.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kousek od smrti. Řidič natočil ničivé tornádo, živel pár metrů od něj měnil vše ve spoušť

„Během večera a noci na neděli nás bude přecházet od západu teplá fronta, která by měla přinést i trvalejší sněžení,“ napsali meteorologové s tím, že úhrny vypadají i v nižších a středních polohách jako docela slušné.

Sněžení bude sice zejména v Čechách velmi rychle přecházet do deště, ale ve východních oblastech našeho území – zejména na Moravě a ve Slezsku – by mohlo po většinu noci sněžit, a to i v nižších polohách. „Moravské a slezské ráno by tedy mohlo být zahaleno do sněhobílého hávu z tajícího sněhu. Bohužel i zde budou patrně ráno teploty již nad 0 °C,“ upřesnili meteorologové.

Zároveň upozornili, že nad tímto scénářem ještě visí otazníky. „Začíná ale být poměrně pravděpodobný. Další dny přinesou více detailů – zejména s ohledem na nadmořskou výšku sněžení, která se bude s postupným oteplováním velmi rychle měnit,“ dodali meteorologové.

V neděli během dne by mělo být převážně zataženo s občasným deštěm nebo přeháňkami. Nejvyšší teploty se budu pohybovat od 4 do 8 °C. Povane mírný západní až jihozápadní vítr rychlostí 2 až 6 m/s, postupně čerstvý 4 až 8 m/s, který místy v nárazech dosáhne až na 15 m/s.

Ze statistik vyplývá, že u nás mezi lety 1991 až 2020 dosahovala průměrná denní teplota vzduchu 24. prosince −0,4 °C. „Nejteplejší Štědrý den v historii jsme na území ČR zaznamenali v roce 1980 (s průměrnou teplotou vzduchu 6,4 °C). Druhý nejteplejší byl ten loňský s průměrnou teplotou 6,1 °C. Naopak nejchladněji bylo v letech 1961 a 1962 s průměrnou teplotou −14,9 a −12,5 °C. Nejchladnější Štědré dny v posledních 30 letech byly zaznamenány roku 1996 a 2003 s průměrnou teplotou −10,6 a −10,3 °C,“ uvedli meteorologové ve své tiskové zprávě.

Co se týče sněhu na Štědrý den, byl rekord zaznamenán v roce 1974 v Krkonoších na Vrbatově boudě (1410 metrů nad mořem). Sněhové pokrývka dosahovala výšky 215 centimetrů.

Tagy: