Alkohol na sjezdovce či sněžné řetězy. Experti radí, na co dát v zahraničí pozor na horách

Lyžaři na sjezdovce.

Co na to vaše peněženka 18.12.2023

Vyrážíte-li na hory do zahraničí, je dobré si před cestou nastudovat tamní předpisy. Ty se totiž mohou od těch našich lišit a vy se díky tomu vyhnete potenciálním komplikacím. Ještě před cestou je vhodné zřídit si pojištění a zkontrolovat technickou přípravu vozidla. Na co vše si dát pozor, poradili v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS motoristický novinář Petr Slováček a mluvčí pojišťovny Kooperativa Milan Kaňa.

Předtím, než vyrazíte na zimní dovolenou, je důležité zařídit si pojištění. Základem je pojištění léčebných výloh, které v případě, že u vás dojde k úrazu, pokryje náklady za léčbu. „Pokud se nepojistíte, tak ty poplatky za zdravotnictví v dané zemi mohou být poměrně vysoké. Jenom přeprava vrtulníkem ze svahu vyjde na 100 tisíc korun,“ upozornil Káňa.

ČTĚTE TAKÉ: Cíle letos nemám. Jsem ráda, že už lyžuju a snowboarduju, řekla Ledecká po zranění

„Pokud se chystáte lyžovat, je důležité, a v Itálii dokonce povinné, pojištění odpovědnosti za škody, kterou způsobíte někomu jinému. To znamená, že pokud na sjezdovce někoho srazíte, tak pojištění pokryje jeho škody jako léčení, ušlý zisk a další náhrady,“ konstatoval odborník a doporučil i pojištění zavazadel, které se vyplatí v případě, že se vám lyže poškodí nebo je někdo ukradne.

Slováček dodal, že je obecně důležité dbát na to, aby limity pojištění odpovídaly našim potřebám.

Doprava autem

Cestujete-li do zahraničí autem, nezapomeňte na potřebné doklady – občanský průkaz či pas, řidičský průkaz, zelenou kartu, případně pokud vám auto nepatří, tak i zápůjční smlouvu. Samozřejmostí jsou zimní, případně celoroční pneumatiky, které musí mít správné označení.

V případě sněžných řetězů obecně platí, že za speciální značkou je nutné je mít minimálně na dvou hnacích kolech.

Důležité je mít i správně uchované lyže. „Češi jsou zvyklí vozit lyže klidně uvnitř vozu, což se třeba v Rakousku nedoporučuje kvůli bezpečnosti a hrozí za to vysoké pokuty,“ varoval Slováček. „Čili všechno na střechu a ty těžké věci naopak na podlahu. A i pokud jsou lyže nebo snowboard v boxu, musí být pečlivě připevněné,“ zdůraznil.

Jak je to s alkoholem?

I přesto, že v některých zemích je vyšší tolerance alkoholu než u nás, experti doporučují se na to příliš nespoléhat. „Jakmile budete mít přes 0,5 promile, tak už to může být problém, který bude řešit pojišťovna i místní úřady. A nejenže hrozí vysoké pokuty, ale pojišťovna potom může odmítnout i pojistné plnění,“ varoval Kaňa.

Slováček navíc dodal, že v některých pojistných podmínkách může být uvedeno, že v případě jakéhokoliv zavinění škody pod vlivem alkoholu nebude pojišťovna plnit.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: V Česku začala lyžařská sezona. Lidé vzali skiareál útokem, podmínky si pochvalují

Tagy: