Děláme to každý den, tak to dělejme tak, abychom zbytečně neutráceli peníze za něco, co stejně vyhodíme nebo nám může způsobit nějakou nemoc...
I při tak běžné činnosti, jako je nakupování potravin, je vhodné dodržovat určitá pravidla, abychom nemuseli zbytečně vyhazovat prošlé jídlo, kupovat dražší výrobky, nebo dokonce ohrožovat své zdraví... Tady jsou tipy, které doporučují odborníci na výživu a spotřebitelské organizace...
1. Najedení a se seznamem
Nakupovat choďte sytí a ještě lépe se seznamem v ruce, jinak nakoupíte víc věcí, než jste původně plánovali a může se stát, že je nestihnete ani sníst a vyhodíte je. S prázdným žaludkem také hrozí, že nakoupíte víc sladkostí a tučných jídel.
ŠETŘETE PŘI NAKUPOVÁNÍ. S kreditkou to jde. Získáte slevy, bonusy k nákupům. Srovnání kreditních karet online na Prima Rádci
2. Chlazené výrobky až nakonec
Jdete-li na větší nákup, chlazené a mražené potraviny nakupujte až jako poslední, abyste zkrátili čas, po který budou v teple. Při přepravě byste je pak měli mít oddělené od ostatních potravin – zejména se jedná o syrové maso a drůbež.
3. Oddělovat rizikové potraviny
Potraviny, ze kterých může vytékat nějaká tekutina (maso, ryby, kysané zelí apod.) dejte do sáčků nebo samostatných tašek. Jinak může hrozit riziko křížové kontaminace.
4. Regály projděte odshora dolů
Vybírejte zboží nejen v úrovni očí. To je místo, které má často výrobce zaplacené. Přitom dole i nahoře mohou být srovnatelné výrobky, často i levnější.
5. Kontrola obalu
Při vybírání zboží nezapomeňte zkontrolovat, jestli není náhodou porušený obal. Zejména u podezřele levných potravin nebo takových, které mohou být terčem vtipálků či lidí bez domova. Už se řadě zákazníků stalo, že přinesli domů načatou krabičku od čaje, v níž chyběly sáčky, nebo narazili na otevřenou a vypitou lahev od piva přímo v regálu...
6. Důležitá data
Na etiketách sledujte označení „ Spotřebujte do“ (tj. datum použitelnosti, po kterém už nesmí být výrobek prodáván) nebo „Minimální trvanlivost do“ (po tomto datu mohou být takto označené výrobky prodávány – ale pouze pokud jsou zdravotně nezávadné a musí být jako prošlé označeny a umístěny odděleně například v samostatném regálu). Vždy pečlivě kontrolujte, jestli potraviny nejsou prošlé nebo jinak viditelně závadné. To platí i pro všechno zboží ve slevě. Chybí-li na obalu datum použitelnosti či minimální trvanlivosti nebo není čitelné, potravinu raději nekupujte. Vyhnete se případným zdravotním potížím, zklamání po otevření výrobku i následné reklamaci, do které se vám často ani nechce kvůli jednomu jogurtu...
7. Rizika mražených výrobků
Raději nekupujte ani mražené potraviny, které jsou obaleny větším množstvím ledu. Pokud jsou v takovém stavu, znamená to jediné: Potravina byla už jednou rozmražena a znovu zamražena. Tím hrozí nejenom ztráta jakosti (kvality) potraviny, ale i vyšší riziko infekce, například nakažení salmonelou.
8. Plíseň a změna barvy
Plesnivé a nahnilé potraviny (například ovoce nebo zelenina) jsou zdravotně závadné, a to i po vykrojení nebo sundání plesnivého povrhu například z marmelády. Můžou obsahovat takzvané mykotoxiny – jedy tvořené plísněmi. Takové potraviny nekupujte, pokud na ně narazíte, upozorněte prodavače. Nekupujte ani potraviny s patrnou změnou barvy.
9. Vzduchové bubliny
Pokud vidíte vzduchové bubliny pod obalem masných výrobků, nekupujte je. Signalizují místo počátečního kažení výrobku způsobeného vlivem kyslíku.
10. Vydutá víčka
Vyduté víčko u mléčných výrobků (např. jogurtů či tvarohů) zase signalizuje, že je výrobek starý nebo kontaminovaný bakteriemi.
11. Čistota obchodu
Všímejte si také prodavačů. Čistota jejich oblečení může naznačit, jak čisto je v celém obchodě.
12. Osahané pečivo?
Toto je stále častý nešvar českých spotřebitelů, ale pokud jde o hygienu, měli bychom dodržovat následující: Na čerstvé potraviny v obchodě nikdy nesahejte holou rukou. Pokud chcete zjistit, jak jsou například rohlíky čerstvé, používejte mikrotenový sáček nebo jednorázové rukavice. Stejně tak je vhodné jimi pečivo i nabírat. V civilizovaných prodejnách rukavice, sáčky, případně nabírací "kleště" mají. Nebojte se také upozornit zaměstnance obchodu nebo zákazníky na jejich nevhodné chování při "osahávání" nebalených potravin.
13. Nenakupujte do zásoby
Nekupujte potraviny zbytečně do zásoby. Nemusíte je pak doma uchovávat a můžete tak zabránit jejich možnému zkažení. Tím pádem nemusíte mít doma několik mrazáků, ušetříte energii a pomůžete životnímu prostředí. Vždyť si cokoli čerstvého můžete koupit příště.
14. Triky u pokladen
Taky si u pokladny hodíte při čekání ve frontě do košíku žvýkačku nebo čokoládovou tyčinku? Jedná se o psychologický trik prodejců, kteří dobře vědí, že to řada zákazníků nevydrží a po nějaké drobnosti vždy sáhne. A je možné, že jinak byste ji určitě nekoupili...
15. Ihned domů a do ledničky
Po nákupu je nejlepší dopravit potraviny okamžitě domů. Rozhodně není vhodné nákup nechat například v autě na slunci. Vysoká teplota je spouštěč pro nejrůznější mikroorganismy, které se ve vašich potravinách ihned rozmnoží a znehodnotí celý nákup. Chlazené a mražené potraviny vložte co nejrychleji do chladničky či mrazáku.
>>> NÁŠ TIP: ŠETŘETE PŘI NAKUPOVÁNÍ. S kreditkou to jde. Získáte slevy a bonusy u obchodníků. Srovnání kreditních karet online na Prima Rádci
Prima Rádce je také na Facebooku. Najdete nás zde.
Zdroje: http://www.svet-potravin.cz, http://www.viscojis.cz