Mezinárodní ostuda slovenských fanoušků. Při minutě ticha za královnu bučeli a pískali

Minuta ticha zemřelou královnu Alžbětu II. se na stadionu Slovanu Bratislava zvrtla.

Alžběta II. a moderní technologie

Během čtvrtečního večera zasáhla celý svět smutná zpráva. Britská královna Alžběta II. zemřela a k truchlení se připojil i evropský fotbal. Uctít památku dlouholeté panovnice měl rovněž zápas mezi Slovanem Bratislava a Žalgrisem Vilnius. Kvůli slovenským fanouškům se však pietní akt proměnil v mezinárodní ostudu.

Královna si v průběhu své 70leté vlády vydobyla respekt a úctu velké části světa. Nejen ve Velké Británii byla nesmírně populární, a proto se nejen „ostrovy“ oblékly ve čtvrtek večer do černé barvy.

Vzdání holdu Alžbětě II. se zvrtlo na utkání Evropské konferenční ligy na bratislavském Tehelném poli. Domácí Slovan přivítal litevský Žalgris a před výkopem se obě jedenáctky seřadily u středového kruhu a chytly se za ramena. Na obrazovce pod střechou se objevila černobílá fotografie usmívající se persony, za kterou se měla držet minuta ticha.

Očekávanou pietu ale narušila nemalá část fanoušků mančaftu z Bratislavy. Skalní příznivci „Belasích“ nepochopitelně začali pískat, bučet a postarali se o fiasko s potenciálem mezinárodní ostudy. Deník Nový den upozorňuje na to, že ultras Slovanu se už v minulosti ukázali v nehezkém světle víc než dost. Majitel Ivan Kmotrík proto nedávno prohlásil, že už má placení pokut tak akorát a kvůli často skandálnímu přístupu fanoušků zvažuje prodej.

Klub zatím k pořádnému přešlapu svých příznivců nevydal žádné stanovisko, přestože se znepokojivé chování rychle šířilo sociálními sítěmi.

V blamáži ale nezůstal tábor Slovanu ve čtvrtek sám. Hanebný pískot byl ze strany domácích fanoušků slyšet i ve švýcarském Curychu, kde místní Fussballclub hostil v Evropské lize Arsenal – mimochodem zřejmě jeden z oblíbených královniných týmů.

Zcela jinou scénu nabídlo utkání West Hamu United s rumunským FCSB. Na londýnském stadionu publikum zpívalo za bouřlivého potlesku národní hymnu a postaralo se o velmi dojemný okamžik.

Tagy:
Velká Británie Alžběta II. Bratislava královna Alžběta II. fotbal Curych sport fanoušci ŠK Slovan Bratislava Arsenal FC Evropská konferenční liga minuta ticha West Ham United FC Evropská liga UEFA FC Steaua București Ivan Kmotrík FK Žalgiris Evropská konferenční liga UEFA