Michailidu: HHC nesmí připomínat sladkosti pro děti. Válek to má „v paži“, zlobí se Maříková

Ministerstvo zdravotnictví chce zakročit proti HHC.

Michailidu a Maříková o zákazu HHC výrobků

V připravované legislativě psychomodulačních látek hodláme zamezit, aby HHC výrobky byly dostupné ve formě pro děti. Ve vysílání CNN Prima NEWS to prohlásila členka rady vlády pro koordinaci drogové politiky Jana Michailidu (Piráti). Poslankyně Karla Maříková (SPD) v souvislosti s tím zkritizovala ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) za to, že má tento problém „v paži“. Ještě před středečním zákazem látky Michailidu varovala před vznikem ilegálního trhu a poptávkou po syntetických náhražkách, jež by mohly být výrazně toxičtější.

Michailidu vyčetla zákonodárcům, že podobná legislativa měla být již ve stadiu dalšího čtení. „V případě těchto výrobků se vyskytují důvodná podezření například ohledně podoby gumových medvídků. Neměly by se v obchodech objevovat ve formě, která naznačuje, že se jedná o produkty určené dětem,“ uvedla poradkyně vlády s tím, že v této otázce měly již dříve zakročit resorty zemědělství a zdravotnictví.

K TÉMATU: Uživatelé se bouří proti dočasnému zákazu HHC: Látka jim pomáhá se zdravotními problémy

Vinu mají ministerstva i podle Maříkové. „I když se produkt jevil jako běžná potravina, nikdo nezasáhl. Měli se ozvat potravináři a tlak měl přijít i ze zdravotnictví. Jenže ministr Válek má celou záležitost – lidově řečeno – v paži. Řeší to až v momentě většího politického tlaku, což dělá ostatně často,“ řekla.

Vláda ve středu odpoledne podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) schválila dočasné zařazení diskutované psychoaktivní látky na seznam zakázaných návykových látek. Pirátská poradkyně ve vysílání CNN Prima NEWS před tímto legislativním krokem varovala.

„Takové rozhodnutí by celou situaci jen zhoršilo. Vidíme to na příkladu Francie, kde poté vznikl ilegální trh s těmito produkty. K něčemu podobnému může dojít i u nás. Do této šedé oblasti stát nebude moct zasáhnout vůbec, a tudíž nebude ani schopný ochránit mladistvé,“ upozornila.

Michailidu varovala před ještě větším nebezpečím. „Na takovém trhu může narůst poptávka po nových syntetických kanabinoidech, které mohou být i tisíckrát toxičtější,“ zdůraznila.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zákaz HHC? První ve vězení skončí uživatelé, ne prodejci. Hrozí jim i několik let, říká expert

Tagy:
zákaz zákon Vlastimil Válek pořady CNN Prima NEWS Karla Maříková legislativa Marek Výborný Zprávy plus náhražka Jana Michailidu Ministerstvo zdravotnictví České republiky Ministerstvo zemědělství České republiky syntetické drogy HHC psychomodulační látky